Papageno Radio
Blogok Baltikum Kamarakoncerttel köszöntik a 100 éves Lettországot Budapesten

Kamarakoncerttel köszöntik a 100 éves Lettországot Budapesten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A független Lettország megalakulásának 100. évfordulója alkalmából lett és magyar szerzők műveiből válogat Kállay Ágnes magyar csellóművész és Diana Zandberga lett zongoraművész közös koncertjén, amelyet november 14-én rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

A koncerten Jāzeps Vītols, Jānis, Mediņš, Emīls Dārziņš, Ēriks Ešenvalds, Hollós Máté, Bartók Béla, Giovanni Sollima és Astor Piazzolla egy-egy műve hangzik el. Kállay Ágnes magyar csellóművész és Diana Zandberga lett zongoraművész 2013 óta zenélnek együtt, repertoárjukban stílusok széles skáláját vonultatják fel, a barokktól a klasszikuson át egészen a kortárs zenéig, amelyeket magyar és lett zeneszerzők művein keresztül mutatnak be a közönségnek.

Hallott már Litvánia legfontosabb zeneszerzőjéről?

10 érdekes tény Litvánia legnagyobb zeneszerzőjéről, Čiurlionisról

Kállay Ágnes 2006-ban szerzett művészdiplomát a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A következő évben elnyerte a DAAD-ösztöndíjat és kölni Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait Maria Kliegel tanítványaként. 2008-ban az amerikai Montclair Állami Egyetemen képezte tovább magát, ahol közösen zenélt Nick Zavarassal és a Shanghai Qartettel, 2013-ban pedig Colin Carr növendékeként doktorált az amerikai Stony Brook Egyetemen.

A művész 2004-ben megnyerte az olaszországi Alpe Adria Nemzetközi Csellóversenyt, 2007-ben Csillag Katalin zongoristával együtt első helyezést ért el a londoni Beethoven Kamarazenei Versenyen, 2010-ben beválasztották a 13 legjobb csellista közé Dél-Afrikában az 5. Unisa Nemzetközi Vonós Versenyen, valamint három alkalommal elnyerte az Ackerman Kamarazenei Díjat a Stony Brook Egyetemen.

Egészen januárig látogatható a Ludwig Múzeum különleges észt kiállítása:

 

Észt-magyar kortárs kiállítás nyílik a Ludwig Múzeumban

A csellóművész jelenleg a Bartók Béla Konzervatórium és a Szegedi Zeneművészeti Egyetem tanára és vendégoktatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek. Évente tart kurzusokat a Budapesti Dunai Mesterkurzuson, a győri Reneszánsz és Barokk Héten, valamint a Dolomit Kamarazenei Táborban az olaszországi San Gregorioban.

Diana Zandberga a Jāzeps Vītols Lett Zeneművészeti Egyetemen Juris Kalciems professzor tanítványaként kapta meg mesterdiplomáját, majd 2014-ben doktori fokozatot szerzett. 2000 és 2004 között Lazar Bermann tanítványa volt az Európai Zeneművészeti Akadémián, majd négy éven át a barcelonai Granados Marrshall Akadémián a világhírű spanyol zongorista, Alicia de Larrocha növendékeként fejlesztette tovább művészetét. 1996 óta Diana Zandberga elismert művésznek számít Lettországban, valamint Európa számos országában és Amerikában, továbbá állandó résztvevője a lett, litván, holland, lengyel és orosz zenetudományi konferenciáknak. Eddig öt lemeze jelent meg.

Promóció

X
X