Papageno Radio
Címlap Kodály Psalmus Hungaricusa zárta az Operaház New York-i turnéját

Kodály Psalmus Hungaricusa zárta az Operaház New York-i turnéját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, a Virtuózok fiatal művészei is koncerteztek, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát a tengerentúlon.

Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy óriási vállalkozásról van szó, hiszen

a New York-i kulturális élet központjában, a Lincoln Centerben, a David H. Koch Színházban két héten keresztül lépett fel a Magyar Állami Operaház társulata, az első hetet az operajátszásnak, a másodikat pedig a balettnek szentelve.

A teljes, 367 fős társulat és 21 tonna díszlet érkezett a turnéra mondta Kumin Ferenc, hozzátéve, hogy a fellépés olyan fénytörésbe helyezi Magyarországot, amely emlékezete szerint példátlan.

Az Opera Bánk bán előadása itt megnézhető

A programsorozat nyitóelőadása a Bánk bán volt, amelyet a helyszínen tekintett meg Áder János államfő is. Az előadásokon az ott élő magyarok mellett az operaszerető nem magyar közönség is megjelent, a darabokat telt házzal játszották. A magyar produkciókat összesen 15 ezren látták.

„Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért” – mondta a helyettes államtitkár.

A rendezvénysorozaton a Magyar Állami Operaház négy operát és három balettelőadást mutatott be, két gálakoncertet tartottak. Koncertezett a Virtuózok öt fiatal művésze, valamint a fesztivál teljes ideje alatt a Koch színház előterében fiatal magyar képzőművészek alkotásait bemutató tárlat várta a látogatókat. Az előadások közül a Bánk bán mellett Kumin Ferenc kiemelte Goldmark Károly Sába királynője című operáját, amelyet a New York-i közönség több mint száz éve láthatott legutóbb.

Londonban léphetett fel a Virtuózokból ismert Kis Radu

A turné középpontjában az Opera Zenekar Aldo Finzi emlékének szentelt hangversenye állt. A rendezvénysorozatot Kodály Psalmus Hungaricusa zárta.

(Via MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X