Papageno Radio
Címlap „Közülünk mindenki csak ember" - Így láttuk a kamara.hu első napját -...

„Közülünk mindenki csak ember” – Így láttuk a kamara.hu első napját – Galéria

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Közülünk mindenki csak ember, csak egy kísérlet, útbanlevés.” Olvasom Az üveggyöngyjáték sorait. Hogy is van ez? Visszagondolok azokra a pillanatokra, amiket november 15-én csíptem el, miközben a kamara.hu első koncertjén ültem, és figyeltem a zenészeket, a zenét és a közönséget.

Emlékszem, ahogy a színpadon Klenyán Csaba teljes beleéléssel követte, és ujjaival imitálta Várjon Dénes zongorajátékát. Arra is, ahogy a hallgatókat magával ragadta a zene, amit önfeledten, mégis visszafogott táncmozdulatokkal kísértek. Aztán az is eszembe jut, hogy a sok diák a színpadon milyen büszkén zenélt Heinz Holliger vezényletére; mosolyogva hallgatták a mestert, ahogy a Divertimentóról szólt.

Azok a pillanatok is megmaradtak, amikor a szünetben fentről láttam, milyen lelkesen beszélgetnek egymással az emberek, és az is, amikor a karzaton megjelent Rohmann Ditta és Várjon Dénes, és a közönség soraiban foglaltak helyet ‒ amint a színpadról lelépett, Simon Izabella is csatlakozott hozzájuk.

Simon Izabella művészeti vezetőt még a fesztivál előtt kérdeztük:

Simon Izabella: „A zene alapvető törvényszerűségei időtlenek”

Persze sok pillanatfelvétel és gondolat marad az ember fejében, amik közül sok idővel elhalványul, vagy valahogy megváltozik. Ezek az emlékek is úton vannak.

Közülünk mindenki csak ember”

‒ kísérletezünk, de a kísérletek sokszor a teljességhez vezetnek, akkor is, ha ez csak egy-egy pillanat csupán, vagy egy-egy óra, amikor ahogy a zene magával ragadhat. Aztán ismét elindulunk, és várjuk, hogy a kísérlet újból sikerüljön.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X