Papageno Radio
Címlap „Meg kell szúrjanak, hogy valamit kiadjak magamból” – Kosztolányi Ádám emlékei József...

„Meg kell szúrjanak, hogy valamit kiadjak magamból” – Kosztolányi Ádám emlékei József Attiláról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kosztolányi Ádám Kosztolányi Dezső fia volt. Az internetről nagyjából ennyi derül ki róla. Azt már Bíró-Balogh Tamásnak az Indexen megjelent cikkében olvashatjuk, hogy külsőleg és gesztusaiban annyira hasonlított apjához, hogy az „második kiadásnak” nevezte őt.

Kosztolányi 1936-ban bekövetkezett halála után Ádám még sokáig édesanyjával, Harmos Ilonával élt, majd 1956 után nyugatra emigrált, lakott Ausztriában, Párizsban, dolgozott az Irodalmi Újságnak, a Szabad Európa Rádiónak. Végül magányosan, utód nélkül halt meg Budapesten.

Kosztolányi Ádám nem írt sokat, élete vége felé azonban több visszaemlékezést is papírra vetett. Apjáról, Babits Mihályról, de még Hattyú kutyáról is, Kosztolányiék kuvaszáról, akit a költő versben is megörökített. Összegyűjtött írásainak gyűjteménye a napokban jelent meg, Keserű nevetés címmel a Jaffa Kiadó gondozásában.

Kosztolányi Ádám Keserű nevetés című kötetének borítója.

Éppen ez adja Bíró-Balogh cikkének apropóját, hiszen a kötetben József Attiláról, illetve József Attila és Kosztolányi Dezső kapcsolatáról szóló, cenzúrázatlan visszaemlékezése is olvasható. Ez azt is jelenti, hogy ez eredetileg cenzúrázva, rövidítve jelent meg? Az írásból kiderül, hogy a József Attila- és a Kosztolányi-kutatók által egyaránt számon tartott, az Új Írás című folyóirat 1966. májusi számában lehozott szöveg csonka volt.

Minden olyan részletet kihúztak belőle, amely akár a legkisebb mértékben megkérdőjelezi József Attila baloldaliságát (még ha azt maga a költő mondta is), és ugyancsak kigyomlálták a szexualitására vonatkozó részeket.

Előbbivel kapcsolatban Bíró-Balogh Tamás többek között a következő anekdotát idézi: „Egy ismerősömtől tudom: Attila valahol találkozott Schweitzer Józseffel, az akkori politikai rendőrség főnökével. – Ön kommunista – mondotta Schweitzer. – Nem – válaszolt Attila. – De marxista. – Dehogy. – Akkor szociáldemokrata. – Nem, nem. – De inkább baloldali. – Inkább jobboldali – felelt Attila s ekkor már mindketten röhögtek.”

A cikk egy idézettel arra is rámutat, vajon miért nem írt többet Kosztolányi Ádám. Karinthy Frigyes fia, Ferenc – írja Bíró-Balogh – levélben gratulált Ádámnak a József Attila-szöveghez, aki válaszul ezt írta gyerekkori barátjának: „Cinikém, jólesett lapod. Azt hiszem sikerült megfognom József Attilát, nem a kötelező sémát mondtam róla. Hogy miért nem írok többet? Ezt sokan kérdezik tőlem, de a dolog nem ilyen egyszerű. Azok közé tartozom, akiknek valamilyen impulzus kell az íráshoz, meg kell szúrjanak, hogy valamit kiadjak magamból. És sok dologról egyszerűen nincs mondanivalóm, csak olyasmikről, amelyek fekszenek nekem.”

(Via index.hu)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X