Papageno Radio
Blogok Szentendre Minden idők legteljesebb Vajda-kiállítása nyílik Szentendrén

Minden idők legteljesebb Vajda-kiállítása nyílik Szentendrén

Több mint két évnyi szakmai előkészítés után november 10-én szombaton nyílik meg a szentendrei Ferenczy Múzeumban a Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című nagyszabású kiállítás.

Az 1908–1941 között élt Vajda Lajos – a hazai művészettörténészek konszenzusos megítélése szerint – a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint a legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez. Eddigi legteljesebb, nemzetközi jelentőségű tárlatán több mint százötven alkotását láthatja majd a közönség. A kiállítás kurátora Petőcz György és Szabó Noémi művészettörténész.

Számos kép érkezett külföldi tulajdonosoktól, a kiállított művek legalább egyharmada pedig még nem volt kiállítva, tehát az érdeklődők most találkozhatnak majd velük első alkalommal.

Vajda Lajos: Szentendrei házak feszülettel, 1936 – fotó: Deim Balázs / FMC

A mostani kiállítás biztosítási összértéke is rendkívüli: az 1 milliárd 637 milliós összeg is azt bizonyítja, hogy egy különleges és különlegesen értékes kiállítás látható majd szombattól.

A kiállításhoz szervesen kapcsolódik Vajda Lajos egykori felesége, a szintén jelentős festőművész Vajda Júlia (1913–1982) tárlata a Szentendrei Képtárban Mégis legyen kiállítás… – Vajda Júlia élete és művészete címmel.

Vajda Júlia: Ötös tagolás, 1964 – fotó: Deim Balázs / FMC

Vajda Lajos tárlatához kapcsolódóan a Ferenczy Múzeumi Centrum november végén egy közel háromszáz oldalas, reprezentatív katalógust ad ki, a kiállítás megnyitásának napjától pedig hozzáférhető lesz online életmű-katalógusa is, amely Magyarországon eddig egyedülálló vállalkozásként mutatja majd be a Vajda Lajos teljes életművét és a reprodukciókhoz szabad hozzáférést is biztosít.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!