Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Multikultik és vagányak: bemutatjuk az Amatis Triót

Multikultik és vagányak: bemutatjuk az Amatis Triót

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Keresve sem találhatnánk sokszínűbb és nemzetközibb kamaraegyüttest a feltörekvő Amatis Triónál: a hegedűs Lea Hausmann ugyanis német, a csellista Samuel Shepherd brit, zongoristájuk, Mengjie Han pedig holland-kínai származású. Zenei érdeklődésük összetettsége és megismerkedésük története legalább ennyire érdekes.

A novemberben a Müpába érkező feltörekvő csillagok közül kétségtelenül az Amatis Trio az egyik legizgalmasabb: már a megismerkedésük története is filmbe illő. Ahogy azt a hegedűművész Lea Hausmann a német BR-Klassiknak adott interjúban elmondta, Amszterdamban, utcazenélés közben ismerkedett meg a csellista Samuel Shepherddel, ugyanis mindketten a Rijksmuseum előtt próbáltak egy kis pluszpénzhez jutni a tanulmányaik mellett.

Láttunk egy hirdetést egy holland versenyről, amelynek a döntőjét a Concertgebouw-ban tartották. Ekkor döntöttünk úgy, hogy keresünk magunk mellé egy zongoristát, hogy elindulhassunk – mesélte.

- hirdetés -

Szerencséjükre éppen ekkortájt zajlott egy nemzetközi zongoraverseny Amszterdamban, ahol a két zenész több résztvevőt is végighallgatott, és végül Mengjie Hant szemelték ki, aki igent mondott. Döntésük helyességét pedig mi sem támasztja jobban alá, mint hogy alig pár héttel a találkozásuk után elnyerték annak a bizonyos versenynek – a Grachtenfestivalnak – a közönségdíját. És hogy milyen nyelven kommunikálnak egymással?

Általában angolul, Mengjie és én pedig néha hollandul is. Sam pedig már megtanult egy kicsit németül – árulta el a hegedűs.

Díjeső és szülinap

A sort még számos sikeres megmérettetés követte: 2015-ben például megnyerték a Nemzetközi Parkhouse Versenyt a Wigmore Hallban, ők lettek a legjobb trió a weimari Nemzetközi Joseph Joachim Versenyen, de kiemelkedően szerepeltek a 2016-os Dutch Classical Talent versenyen, és beválasztották őket az ígéretes fiatal tehetségeket támogató BBC New Generation Artists 2016-2018-os szériájába is.

A közönség és a kritika Európában és Ázsiában egyaránt imádja őket, nem véletlen, hogy a Rising Stars sorozat keretében végre Budapestre is eljutnak november 24-én. A Facebook-oldaluk tanúsága szerint ráadásul 2013. november 23-án alakultak, így egy nap híján a Müpában ünnepelhetik 5. születésnapjukat.

Saját alapítású elismerés és vasútállomás-turné

„Mindig egy klasszikus darabbal kezdünk, Haydn például nagyon közel áll a szívünkhöz” – mondta egy interjúban a csellista Samuel Shepherd, és ez a Müpában sem lesz másképp, ugyanis Haydn C-dúr zongoratriójával indítanak. Elmondása szerint előszeretettel játsszák például Sosztakovics 1. zongoratrióját, amit viszonylag ritkán lehet hallani. Utóbbi ezúttal nem lesz, elhangzik viszont Mendelssohn d-moll triója, sőt, egy kortárs darab is helyet kap a műsorban: a hangversenyükön magyarországi bemutatóként felhangzó új művet az 1981-ben született svéd zeneszerzőnő, Andrea Tarrodi komponálta.

A kortárs iránti szenvedélyüket jól mutatja az is, hogy 2015-ben saját díjat alapítottak zeneszerzők számára (Dutch Piano Trio Composition Prize), így motiválva őket kifejezetten zongoratriók komponálására. A közönségükkel is minél szorosabb kapcsolatra törekszenek, erről így mesélt a zongorista Mengjie Han:

A tökéletes koncertélményt számunkra az olyan intim tér teszi teljessé, amely közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a közönséggel, ahol megoszthatjuk az érzéseinket és energiánkat, és azonnal láthatjuk a visszajelzéseket”

.

Annyira szeretik a közvetlen találkozásokat, hogy 2016 elején a Dutch Classical Talent-turnéjuk keretében, bemelegítésképpen Hollandia-szerte vasútállomásokon is spontán koncerteket adtak.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X