Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Decemberben a kórusoké a főszerep a Müpában

Decemberben a kórusoké a főszerep a Müpában

A karácsonyi időszak a meghittség, az elmélyülés ideje, ilyenkor sokkal több időt töltünk akár tágabb családi körben is. A Müpa adventi kóruskoncertjein két családi hagyományra épülő iskola együttesei bizonyítják: a muzsika a vérrokonsághoz hasonlóan szoros köteléket is képes létrehozni. A Cantemus Kórus december 3-án ad adventi koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Monica Melcová karácsonyi orgonakoncertjét pedig december 13-án hallgathatjuk meg.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Ismét a kórusmuzsikáé lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiuma a karácsonyi időszakban: az ünnep előtti elmélyülésre az emberi hang és az orgonaszó különösen alkalmas.

- hirdetés -

December elején a nyíregyházi Cantemus Kórus ad koncertet Tóka Ágoston orgonakíséretével, a hónap közepén a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Énekkarai lépnek színre, a hangszerek királynőjét pedig Monika Melcová szólaltatja meg.

A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola kórusaiból kinőtt önálló intézmény, a Cantemus Kórus kisebb-nagyobb együtteseivel a kezdetektől Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy nevéhez köthető. A kiváló zenepedagógust joggal nevezik a kóruscsalád atyjának is: személye, elhivatottsága, a kodályi alapelvekbe vetett hite kulcsszerepet játszott abban az immár több évtizedes sikertörténetben, amely a Cantemus Kórusnak mind több részét, a decemberi koncerten fellépő Cantemus Vegyeskart, Cantemus Ifjúsági Vegyeskart, Cantemus Gyermekkórust, Fiúkórust és a Pro Musica Leánykart is jellemzi.

És a hagyomány nem szakad meg: az együtteseket az alapító mellett fia, Szabó Soma vezényli az esten, melynek műsora a zenetörténetnek jóformán egészét felöleli; egymás mellé kerül egy Gabrieli-motetta és a kortárs amerikai zeneszerző, Morten Lauridsen O Magnum Mysterium című karácsonyi kompozíciója, és felhangzik Britten Missa brevise is.

Interjúnk a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapító művészeti vezetőjével és karnagyával:

„A kóruséneklés egyedülálló pedagógiai erő”

Szintén a kodályi szellemiség hívta életre a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát, melynek létrejötte mögött egy másik zenészfamília működése áll. A Sapszon-család valamennyi tagját nehéz is volna lajstromozni, az iskola művészeti vezetőjét, Sapszon Ferencet azonban aligha kell a zenekedvelők számára bemutatni, hiszen a keze alatt működő kórusok az évek alatt hazai és nemzetközi versenyek díjait hozták el, és számos emlékezetes koncertet adtak. A három énekkar – a Gaudete Gyermekkar, a Laudate Leánykar és az Exsultate Fiúvegyeskar – főleg magyar szerzők műveivel készül az adventi hangversenyre, melyen természetesen az iskola névadójának, Kodály Zoltánnak is több műve elhangzik majd, a műsor zárásaként pedig a kórusok együttesen éneklik el a komponista Magyar miséjének Gloria tételét, ily módon is közzétéve a karácsonyi örömhírt.

Monika Melcová – forrás: varhany.slansko.cz

A szlovák születésű, de Európa és a világ számos pontján is mert Monika Melcová hangszerének alapos ismeretét Bécs ben és Párizsban sajátította el, míg Lyonban improvizációt tanult. Franciaország mellett Japán a másik ország, amely különösen fontos szerepet töltött be pályája során: 2002 óta tanít és lép fel rendszeresen a szigetországban. A legjelentősebb orgonák állandó vendége most a Müpa csodás hangszeréhez ül le, hogy francia és német barokk darabokkal emelje fel a szívünket, s így a zene nagy családjában várhassuk karácsony ünnepét.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.