Papageno Radio
Címlap Perugino-képet kapnak karácsonyra a milánóiak

Perugino-képet kapnak karácsonyra a milánóiak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén karácsonykor is remekművel lepi meg a milánói önkormányzat a helyieket és a városba látogató turistákat – immár tizenegyedik alkalommal. A XV. századi Palazzo Marino palota gyönyörű Alessi-termében ezúttal Pietro Perugino frissen restaurált Királyok imádása című festménye kap helyet. Az umbriai képtárból származó mű köré szervezett kamara-kiállítást a képtár igazgatója, Marco Pierini rendezte.

Pietro Perugino: Királyok imádása, 1473 körül, Galleria nazionale dell’Umbria, Perugia – forrás: Wikipédia

Pietro Perugino, eredeti nevén Pietro Vannucci az itáliai reneszánsz festészet egyik megújítója, korának egyik legbefolyásosabb művésze és két műhely vezetője is volt. Ezek egyikében tanult többek között a fiatal Raffaello Sanzio, aki aztán hírnevében túlszárnyalta mesterét. A kiállított mű Perugino korai alkotása, 1473 körül készült a perugia-i Santa Maria dei servi templom számára. A munkát Giorgio Vasari is említi 1550-ben kiadott életrajzgyűjteményében.

A két méter magas oltárképen a késő-gótikus, kora quattrocento hagyományok mellett a kortárs firenzei hatások, valamint Verrocchio, Leonardo da Vinci és Pollaiolo hatása is érzékelhető Elena Aloia szerint. A kompozíció Benedetto Bonfigli azonos témájú művének szerkezetét idézi. A gömbölyű homlokú, sötétszőke Madonna előképe pedig valószínűleg Verrocchio követőjének festményén megörökített Mária. További idézet a háttérben zöldellő fa, amelynek párja a Londonban őrzött Piero della Francesca művén magasodik. A festmény bal szélén fekete ruhában és piros fejfedőben Aloia szerint maga a festő tekint ki a nézőre.

Verrocchio követője: Mária a gyermek Jézussal, 1475 – 1480 körül, The Courtauld Gallery, London – forrás: The Samuel Courtauld Trust, The Courtauld Gallery, London

A kép témájával is kapcsolódik karácsonyhoz, hiszen a Máté evangéliumában (Máté 2, 11) leírt napkeleti bölcseket láthatók rajta, amint az újszülött Jézus elé járulnak:

„Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.”

Jóllehet, az evangélium nem említi, pontosan hányan voltak a bölcsek, a nyugat-európai hagyományt követve Perugino hármat ábrázol a szövegben leírt három ajándéknak (arany, tömjén, mirha) megfelelően. Gáspár, Menyhért és Boldizsár révén áttételesen az ember három életkorát is megjeleníti a festő, a hamvas bőrű fiútól egészen a térdeplő aggastyánig.

A kiállításról kifelé menet érdemes egy pillantást vetni az udvaron elhelyezett hagyományos umbriai jászolra is.

Nemrégiben mi is Milánóban jártunk:

Milánó több, mint egy Scala

A 2018. november 28. és 2019. január 13. között látogatható tárlatra a belépés mindenkinek ingyenes, sorra azonban az ünnepek körül számítani lehet.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X