Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyv-papír-olló Szokatlan dolgok, amikre egy restaurálás előtt álló zenei könyvben bukkanhatunk

Szokatlan dolgok, amikre egy restaurálás előtt álló zenei könyvben bukkanhatunk

Az Istituzioni di canto fermo az egyházzene elméleti könyve, melyet időről-időre megújítottak. Nem véletlen, hogy a szakrális zene iránt érdeklődő Liszt Ferenc Könyvtárában is található egy példánya, mégpedig 1844-ből, Rómából. A kiadványt azért választottam írásom tárgyául, mert restaurálásához nem volt szükség különleges eljárásra, az eredmény mégis magáért beszél.

- hirdetés -

A vaknyomással díszített könyv egészbőr kötése a használat során jelentősen megkopott. A táblák borítása nem csupán a cím- és hátoldalon, de a fej- és a lábrésznél, vagyis fent és lent, valamint a sarkoknál is elvesztette eredeti színét. Sérült a gerinc bőrborítása, és a bőr a hátsó táblán, illetve belül is egy-egy csíkban felszakadt.

- hirdetés -

Maga a könyvtest, vagyis a szöveget tartalmazó egység viszont megkímélt állapotban volt, némi portalanításra és száraz tisztításra volt szükség. Ez utóbbit szisztematikusan, lapról lapra végeztem el. Az oldalakat egyenként, ecsettel söpörtem át. Nem csupán a port távolítottam el, mert sokszor akad apró törmelék is: korábbi tisztítás után ottmaradt radírmorzsa, régi ragasztódarabka, rovarszárny vagy láb, pici póktetem, virágmaradvány.

Korábban, többször találtam a lapok között préselt négylevelű lóherét, páfránylevelet, mezei virágot, a kifejlett rovar által hátrahagyott bábot, vagy éppen szaténszalagot.

Ezeket természetesen mind el kell távolítani (és esetleg külön megőrizni), mert károsíthatják a papír anyagát, elszínezhetik azt. Sőt, ha az említettek már sok-sok évtizede a könyvben lapulnak, akkor mindez a legtöbbször már meg is történt.

Az Istituzioni di canto fermo restaurálása

Az Istituzioni di canto fermo az egyházzene elméleti könyve, melyet időről-időre megújítottak. Nem véletlen, hogy a szakrális zene iránt érdeklődő Liszt Ferenc Könyvtárában is található egy példánya, mégpedig 1844-ből, Rómából. A restauráláshoz nem volt szükség különleges eljárásra, az eredmény mégis magáért beszél. További részletek Bősze Tímea blogjában: https://bit.ly/2r3rkBm

Közzétette: Papageno – 2018. november 25., vasárnap

Az általános portalanítást követően szárazon, szivacsradírral és különböző keménységű radírokkal megtisztítottam a márványozott előzéklapokat, illetve az első és utolsó, leginkább elpiszkolódott oldalakat. A papír felületéről pedig szikével leemeltem az ott megtapadt radírmorzsákat és más szilárd szennyeződéseket. Ez utóbbi szerszám, többek között a sebészetben is alkalmazott orvosi szike, amelynek éles, vékony pengéje remekül használható a papír felületén megtapadt pl. ragasztómaradványok, kiszáradt javítószalagok, vagy szilárd szennyeződések mechanikus eltávolítására. A restaurálásban többféle méretű és formájú szikéket alkalmazunk.

Az alaposan megtisztított könyvtesttel további teendőm nem volt, mert az oldalakon sem szakadást, sem hiányt nem találtam. A következő szakaszban a bőrborításra került sor. Első lépésként a bőrt likkerrel – lásd. korábbi poszt – megtisztítottam, a meggyengült területeket pedig Klucel G és izopropil alkohol  2%-os oldatával átkentem, vagyis megerősítettem.

Mint korábban említettem a bőr a hátsó táblán, illetve belül is egy-egy csíkban felszakadt. Ezeket az eredeti helyükön kellett rögzíteni. A ragasztáshoz egy púpozott evőkanál búzalisztből és negyed liter vízből csirizt főztem, majd a kész péppel megkentem a bőrszalagokat és helyükre simítottam őket.

Az Istituzioni di canto fermo megújulása

Egy kis előzetes Bősze Tímea legújabb blogposztjához:Az Istituzioni di canto fermo az egyházzene elméleti könyve, melyet időről-időre megújítottak. Nem véletlen, hogy a szakrális zene iránt érdeklődő Liszt Ferenc Könyvtárában is található egy példánya, mégpedig 1844-ből, Rómából. A restauráláshoz nem volt szükség különleges eljárásra, az eredmény mégis magáért beszél. További részletek itt: https://bit.ly/2r3rkBm

Közzétette: Papageno – 2018. november 25., vasárnap

Végül, kikevertem a bőrborításnak megfelelő barna színt, majd azzal retusáltam a kopott könyvtáblákat, a sarkokat, a kötés fej- és lábrészét valamint a gerincet is. A megkopott felületek felfrissítése pedig jelentősen megváltoztatta a könyv esztétikai megjelenését.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.