Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív Rising Stars Visszhangzó taps köszöntötte a fiatal csillagokat a Müpában - Galéria

Visszhangzó taps köszöntötte a fiatal csillagokat a Müpában – Galéria

A fiatal tehetségek jelentik a kultúra és a zene jövőjét, ezt jól tudják a Müpában is, ezért az intézmény, a Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) tagjaként minden évben aktívan közreműködik a Rising Stars („Feltörekvő csillagok”) sorozat megrendezésében. November 25-én véget ért a három napos koncertkavalkád. Mutatjuk a legjobb pillanatokat.

- hirdetés -

Az idei fellépőkről blogunkban olvashattok bővebben.

- hirdetés -

A Rising Stars-koncerteken olyan ifjú művészek mutatkoznak be a Müpa közönségének, akiknek az előadásaira néhány éven belül már nagy eséllyel nehéz lesz jegyet szerezni. Fontos hangsúlyozni, hogy fiatal koruk ellenére nem felfedezésre várnak, hanem olyan művészek ők, akik már sokszor és sokféle módon, jelentős fórumokon bizonyítottak: meghatározó versenygyőzelmek, fontos koncertek, sőt akár lemezfelvételek is állnak mögöttük.

A Rising Stars az 1991 óta működő Európai Hangversenytermek Szervezetének (European Concert Hall Organization) hangversenysorozata, amelynek megtervezésében és lebonyolításában az ECHO tagjaként a Müpa is részt vesz. Minden hangversenyterem egy fiatal művészt jelölhet, aki aztán műsorával végigjárja Európa legfontosabb koncerthelyszíneit, rövid idő alatt népes közönségnek mutatva meg tudását.

A sorozat fontos vállalása, hogy ezeken a koncerteken elhangzik egy-egy kortárs bemutató is. Olyan mű, amely az ECHO felkérése nyomán született, és a turné során mintegy a kortárs zene promócióját szolgálja. Az idei koncerteken a francia Benjamin Attahir, a szintén francia Camille Pépin, a svéd Andrea Tarrodi, a katalán Raquel García-Tomás, az osztrák David Helbock és a brit Roxanna Panufnik új opusai szólalnak meg.

Hogy kiknek az előadásában? November 23. és 25. között fellépett a Müpában a négy szemtelenül fiatal, a húszas évei elején járó francia muzsikusból álló, nevét A Gyűrűk Urából kölcsönző Quatuor Arod, a hárfás Anaïs Gaudemard, a multikulti Amatis Trio, a barcelonai, éneklést megelőzően ugyanis kórusvezetést is tanuló, sőt zongorán és csellón is játszó bariton, Josep-Ramon Olivé, a csellista Kian Soltani, valamint a brit harsonás, Peter Moore is.

És el is kápráztatták a Müpa közönségét. Nézzék csak meg:

Hogy hová juttathatja a fellépőket az ECHO menedzsmentje? Lássunk egy konkrét példát: 2013 áprilisában még fiatal előadóként, a Fesztivál Színház Rising Stars-koncertjén zongorázott Sosztakovicsot és Beethovent az akkor huszonhat éves Igor Levit, 2019 januárjában azonban már a Bécsi Filharmonikusok és Michael Tilson Thomas társaságában tér vissza a Müpa falai közé, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lépjen fel, korunk nemzetközi zongoraművész mezőnyének egyik legkiválóbbjaként. Kétség sem férhet hozzá: megéri.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.