Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok art quarter budapest A kortárs képzőművészet budafoki bázisa - az art quarter budapest blog legérdekesebb...

A kortárs képzőművészet budafoki bázisa – az art quarter budapest blog legérdekesebb írásai

A budafoki sörgyár egykori épületeiben ma egy privát kezdeményezésből született, független kulturális intézmény, az art quarter budapest található. A dinamikusan fejlődő, nemzetközi kortárs művészeti központ műtermekkel stúdiókkal, kiállítótérrel és nemzetközi rezidenciaprogrammal segíti az induló és a már bizonyított művészek közötti párbeszédet, izgalmas együttműködéseket is életre hív. Az októberben indult art quarter budapest-blog olvasói megismerhetik az aqb kreatív közösségét, az itt alkotó művészeket, és bepillanthatnak egy itthon még egyedülállónak számító kortárs intézmény mindennapjaiba. Felidézzük a legizgalmasabb írásokat.

- hirdetés -

Az art quarter budapest (aqb) 2012 óta nemzetközi rezidencia programot működtet. Az épületben 10 szoba és 5 műterem várja az alkotni vágyókat, a világ minden pontjáról. Az ide érkezőknek nemcsak szállást, műtermet és teljes infrastruktúrát biztosítanak, hanem arra is lehetőséget adnak, hogy kapcsolatot teremthessenek a kortárs magyar művészeti szcénával. Megfordult itt már olasz színművész, ausztrál multimédia művész, de amerikai képzőművész is.

Hogy kik a ház jelenlegi lakói, arról itt olvashatnak bővebben:

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A női tekintet határai - Bemutatkozik az art quarter budapest rezidencia programja

Októberben a természet inspirálta innovációs dizájn témakörében tartottak háromnapos workshopot az aqb-ben. A multidiszciplinaritással jellemezhető rendezvény előadásai témájukban kitértek az ökológia és a művészet viszonyára, a bioetika problematikájára, a humanisztikus építészet lehetőségeire, valamint a természet és a filozófia kapcsolódási pontjaira is.

Az aqb biomimetika-workshopjáról itt olvashatnak részletesen:

Ide kapcsolódik:
Mit tanulhat egy művész a természettől?

Az art quarter budapest alapító művésze, Christa Bartesch festményei a színfoltokra redukált világban rejlő lehetőségeket kutatják. Idén novemberben Bonnban állította ki legújabb műveit.

A tárlatot Kukla Krisztián mutatta be a blog olvasóinak:

Ide kapcsolódik:
Egy ház, ahol a barokk aláveti magát a kortárs művészetnek

Ősszel Marx születésének 200 évfordulója apropóján rendeztek kiállítást az aqb-ban. A tárlat 7 témába – Alvás, Álom, Divat, Hang, Játék, Gondoskodás, Kommunikáció – rendezve nyújtott áttekintést a munka érzéki ösztönzőinek történetileg változó formáiról. Hogy milyen munkák voltak láthatók a munkáról szóló tárlaton?

Galériával gazdagított anyagunkból kiderül:

Ide kapcsolódik:
Marxtól az okos otthonokig - Nemzetkzöi kiállítás járja körbe a munka fogalmát

Azt követően, hogy megismerhettük az aqb-közösség szellemiségét, törekvéseit, az itt kiállítók motivációit, egy magyar képzőművésszel olvashattunk interjút a blogon, aki 2016 óta dolgozik az épületben.

Ismerjék meg Kútvölgyi-Szabó Áront:

Ide kapcsolódik:
Nem műveket készítek, hanem kiállításokat – interjú Kútvölgyi-Szabó Áron képzőművésszel

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.