Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A századik születésnapi készülődést nem lehet elég korán kezdeni

A századik születésnapi készülődést nem lehet elég korán kezdeni

1919. április 19-én született a modern tánc egyik legfontosabb alkotója, Merce Cunningham, aki a tiszta, nem pedig a történetmesélő, szavakra lefordítható táncban hitt. Az volt a célja, hogy költészetet vigyen a nézők életébe. A centenáriumot három városban 75 táncos 300 szólóval ünnepli.

- hirdetés -

Merce Cunningham, a modern koreográfia megújítója, Washington államban született, 12 évesen kezdett táncolni. 1939-ben hívta társulatához Martha Graham, és hamarosan az együttes szólistája lett. Martha Graham támogatta abban is, hogy koreografáljon, első önálló munkája 1943-ban készült el. Kapcsolatba került John Cage-dzsel, akinek több művére készített koreográfiát, és azokat Cage koncertjein is előadták. Közös munkájukról így írt a kritika:

zene a fülnek és lélegzetelállító látvány a szemnek.

- hirdetés -

A magánéletben is társ Cage halála után Cunningham táncosként már nem lépett színpadra.

Cunningham 1952-ben alapította meg saját társulatát, a 70-es években azonban mintegy eldobta ezt a repertoárt, és annak darabjait töredékekként használva, gyakran egymással párhuzamosan előadva Eseményeknek nevezett alkalmakat rendezett. Koreográfiákból mintegy 200-at, Eseményekből négyszer ennyit jegyeztek fel.

2009. július 26-án álmában érte a halál. A Merce Cunningham Company a névadó-alapító halála után két évvel, a végrendeletnek megfelelően, egy búcsúturnét követően, 2011-ben oszlott fel. A művész hamvait fiolákba tették, és a társulat tagjai közt szétosztották.

Cunningham sok szempontból tekinthető innovátornak. A dadaizmusból, szürrealizmusból és expresszionizmusból is építkező absztrakt kompozíciónak központjában az emberi test áll. Ő volt az első, aki elektronikus zenére koreografált, és kifejezetten filmre, videóra készített táncdarabokat. Szintén úttörőnek számított abban is, hogy egy számítógépes táncprogramot készített, a DanceForms segítségével alkotta meg 1991-től az összes tánckoreográfiáját. Az általa kidolgozott Cunningham-technika a modern táncművészképzés alapjának számít.

A világ nagy balettegyütteseinek készített koreográfiákat, dolgozott a Párizsi Opera, a New York City Ballet, az American Ballet Theatre, a Boston Ballet, a White Oak Dance Project, a Pennsylvania Ballet, a Zürich Ballet és a Rambert Dance Company társulataival. Számtalan díjjal kitüntették, megkapta Velencei Biennálé Arany Oroszlán-díját, az amerikai National Medal of Arts és a japán Nobel-díjnak nevezett Praemium Imperiale elismerést is.

2019. április 16-án Londonban, New Yorkban és Los Angelesben is 25-25 táncos mutat be 100-100 szólót a hatalmas életműből. Az egyenként 75 perces eseményeket streamen a világ minden táján lehet követni. A 100 szóló éjszakája fellépőit itt lehet végigböngészni.

(Via Britannica.com és The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.