Papageno Radio
Címlap A teljes Bach-életmű megelevenedik Szabó Balázs előadásában

A teljes Bach-életmű megelevenedik Szabó Balázs előadásában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Arnstadttól Lipcséig: a műsor Bach életművén átívelő összeállítása betekintést nyújt a mester különböző alkotóperiódusaiba: a legkorábbról fennmaradt fiatalkori műveitől kezdve a virtuóz weimari kompozíciók és átiratok mellett megszólalnak nagyszabású lipcsei művek is a mester utolsó éveiből. 

Július 20. óta csendülnek fel a német és az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb lángelméje, Johann Sebastian Bach orgonaművei a budapesti Hold utcai templom új orgonáján.

A sorozat koncertjeiről itt írtunk összefoglalóan:

Bach összes orgonaműve megszólal a Hold utcai református templomban

A soron következő december 7-i hangverseny alkalmával a Balch-életmű különböző periódusain egy avatott Bach-specialista kalauzol minket: Szabó Balázs orgonaművész, aki 2015-17 között már megszólaltatta Bach összes orgonaművét a Hold utcai orgona testvérhangszerén, a ceglédi Bach-orgonán.

Szabó Balázs

Szabó Balázs a fiatal zenész-generáció egyik legsokoldalúbb művésze. Rangos nemzetközi versenygyőzelmeivel már zeneakadémista korában megalapozta azóta is töretlenül felfelé ívelő karrierjét. Diplomáit Budapesten, Würzburgban, Trossingenben és Rómában szerezte. Meghatározó művészi impulzusokat Prof. Christoph Bosserttől kapott, akinek irányításával Németországban megszerezte az orgona mestere címet.

A budapesti tanulóévek alatt, 2007-ben a svájci St. Maurice-i orgonaverseny első díja jelentette a belépést a nemzetközi hangversenyéletbe, amit a franciaországi Biarritzban nyert első díj és különdíj követett 2009-ben. A külföldi tanulóévek lezárásaként 2011-ben Nürnbergben Németország legrangosabb orgonaversenyén, az ION Musica Sacra versenyen nyert első díjat.  2008-ban Miskolcon az év emberének választották, 2010-ben pedig a város nívódíjával tüntették ki. Ugyancsak 2010-ben művészeti tevékenységéért Junior Prima Díjat kapott. 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanára ahol az újonnan indított organológiai képzés vezetője.

Szabó Balázs kíváló ismerője a történelmi orgonáknak, a különböző stílusok alapos ismeretéből felépített korabeli hanginterpretáció elmélyültséggel és drámai kifejezőerővel párosul játékában. Orgonaművészként Európaszerte hangversenyezik, emellett virtuóz játékosa az egyik legritkább billentyűs hangszernek, a Mustel-féle mesterharmóniumnak is.

Promóció

Stream és színház

X
X