Papageno Radio
- hirdetés -
Zene Fiatal magyar tehetségek, akikre büszkék lehettünk 2018-ban

Fiatal magyar tehetségek, akikre büszkék lehettünk 2018-ban

Fiatal magyar zeneművészeink idén is számos okot adtak arra, hogy büszkén tekintsünk a jövőbe: nívós versenyeken és koncerttermekben értek el kimagasló sikereket, felhívva ezzel a világ figyelmét hazánk kifogyhatatlan zenei kincseire és felbecsülhetetlen értékű hagyományaira. Vegyük sorra a legkiemelkedőbb fiatal muzsikusok elismeréseit, melyekről idén beszámolhattunk olvasóinknak.

Két tematikus blogunk, a Rising Stars és az Oroszlánköröm is a fiatal tehetségeket emeli a középpontba.

 • A Cseh Rádió idén 52. alkalommal megrendezett versenyén Bubreg Bence és Bubreg Márton bizonyult a legjobbnak. Nem csupán a duók, hanem a trió, kvartett és kvintett kategóriák összesített versenyét is megnyerték, így a Helena Karásková-díjat is. A szaxofon-klarinét duók nem túl gyakoriak, de a Bubreg testvérek nagyon érdekes és komoly kihívást jelentő repertoárral készültek. Bubreg Márton ezen kívül első díjat nyert az Andorra Sax Fest nemzetközi versenyen is.
- hirdetés -

Bubreg Márton és Bubreg Bence

 • Cziffra Fesztivál Tehetségdíját és a vele járó egymillió forintos pénzjutalmat idén Horti Lilla, Junior Prima-díjas operaénekes és Devich Gergely, Junior Prima-díjas gordonkaművész vehették át. A 18 év alattiak kategóriájában Antalóczy Máté részesült elismerésben.
- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Horti Lillával erősít a Zeneakadémia új rezidens együttese

 • A cseh fővárosban tartották a Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaversenyt. Az egyfordulós megmérettetésen saját kategóriájában Hartmann Domonkos hozta el az első díjat, a gálakoncerten pedig a verseny nagydíját is megkapta.
 • A pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában rendezték meg az I. Szecsődi Irén és Réti József Énekversenyt, melyet Süle Dalma és Tímár Tímea nyert meg.
 • Artisjus-díjjal tüntették ki komolyzenei kategóriában Brandenburg Ádámot.

Ide kapcsolódik:
Brandenburg Ádám: „Minden darabom a saját határaim feszegetése”

 • Két fiatal művész, Lugosi Dániel Ali és Balogh Tamás vehette át az első alkalommal odaítélt Benkó-díjat.
 • Demény Balázs nyerte a Lagny-sur-Marne-i Nemzetközi Zongoraversenyt. A magyar zongoraművész a megosztott első díj mellett megkapta a közönségdíjat, illetve szintén az ukrán Pjotr Nariskinnal megosztva egy különdíjat is kiérdemelt.
 • A közönség szavazatai alapján a három finalista: Balázs-Piri Soma, Beke Márk és Ninh Duc Hoang Long közül Beke Márk érdemelte ki a Virtuózok abszolút győztese címet.

Beke Márk legszebb pillanatai a Virtuózokkal

Beke Márk nagy álma, hogy legyen egy saját harsonája, illetve, hogy külföldön fejleszthesse hangszertudását. A #Virtuózok2018 korcsoportgyőzelme már megvan, vajon sikerül-e a fődíj is? Nézzétek meg az eddigi szép pillanatait a műsorban, és ha úgy gondoljátok, ő a legjobb, szavazzatok rá a +36-20/30/70-4422-999 számokon SMS-ben, vagy a MédiaKlikk Plusz applikációval!

Közzétette: Virtuózok – 2018. június 7., csütörtök

 • A közönség díját Bencze Máté vehette át, aki a döntőbe jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén.

 •  A tizedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Simándy József Énekverseny három kategóriájának versenyzői között számos hazai énekes érdemelte ki a legjobbaknak járó díjakat.

A magyar és külföldi felsőfokú zeneművészeti intézmények Master szakos hallgatói és ifjú művészek részére kategóriában Banai Sára a dobogó harmadik fokára állhatott.

A magyar és külföldi felsőfokú zeneművészeti intézmények Bachelor szakos hallgatói részére, valamint az osztatlan képzésben résztvevő hallgatók részére kiírt kategóriában a második díjat Kiss Judit Anna, a harmadikat pedig Pánczél Klaudia és Koncz Regina érdemelték ki. Mányoki Kántor Bence kapta a kategória Miklósa Erika Különdíját.

A magyarországi és határon túli magyar zeneművészeti szakgimnáziumok diákjai részére kiírt kategóriában első díjat érdemelt Papp Viktor, a másodikat Szenthelyi Krisztián kaphatta, míg a dobogó harmadik fokára Zajkás Boldizsár álthatott. A Miklósa Erika által felajánlott különdíjat a magyarok közül Halász Gergely kaphatt meg.

Ide kapcsolódik:
Banai Sára: „A fiataloknak látniuk kell, hogy van átjárás az ő slágereik és a komolyzene között"

 • Pátkai Rozina jazz- és bossanova énekesnő már negyedik alkalommal nyerte el az Independent Music Awards elismerését: idén vokális jazz-album kategóriában kapta meg a független előadóknak járó díjat, Paraíso na Terra című lemezével.

 • Ünnepi gála keretében vehették át a Zeneakadémia Solti termében a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat:

Ide kapcsolódik:
Ők a 2018-as Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok

 • Teo Gertler a fiatal hegedűsök számára kiírt brüsszeli Nemzetközi Grumiaux Versenyen második helyezést ért el kategóriájában. A Virtuózokból is ismert ifjú zenész ezen kívül a Karol Lipiński és Henryk Wieniawski Nemzetközi Hegedűversenyen a junior korcsoport nagydíjasa lett.
 • A Halmos Béla-vándorhegedűt a Táncház Napjához kapcsolódó zeneakadémiai koncerten Mihó Attila vehette át.
 • Ifj. Mága Zoltán lett az egyik győztese a Fehér Ilona Hegedűversenynek.
 • A New Yorkban megrendezett IKIF – International Keyboard Institute and Festival idén ünnepelte fennállása 20. évfordulóját, ahol díjat kapott Balogh Ádám fiatal zongoraművész.
 • Ádám Zsuzsanna 2. lett a III. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen.

Ide kapcsolódik:
Ádám Zsuzsanna: „Szeretném megbecsülni a felkéréseket”

 • Megosztott második helyezést ért el és a közönségdíjat is elnyerte Könyves-Tóth Mihály a német ARD adó által kiírt európai zenei verseny trombita kategóriájának döntőjében.
 • Grúz származású magyar fiatal, az Amerikában élő Nicolas Namoradzenyert nyert Nemzetközi Zongoraversenyt a kanadai Calgaryban.

 • A 17 éves győri Baross Ádám, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, valamint a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója harmadik helyezést ért el a 11. Cote d’Azur International Piano Competition döntőjében.
 • Tizenegyedik alkalommal, idén is tíz fiatal zeneművész vehette át a Junior Prima Díjat a Müpában tartott november 20-i gálaesten.

A díjazottak között van lapunk által 2017 júliusában a hónap tehetségének választott Demény Balázs is.

 • Ugyanígy tíz fiatal népművész, népművelő is átvehette a díjat népművészet és közművelődés kategóriában.
 • A bécsi zeneakadémia különleges tehetségek osztályába járó Wendler Enikő második helyezést ért el a 19. Osakai Nemzetközi Zenei Verseny döntőjében.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.