Papageno Radio
Címlap Itt született a 200 éves Stille Nacht zeneszerzője

Itt született a 200 éves Stille Nacht zeneszerzője

Hochburg-Asch (Ausztria, Oberösterreich) - Franz-Xaver-Gruber-Strasse 44. Gruber Emlékház

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hochburg mintegy 3000 lakosú település Salzburgtól északra az Inn völgyében, a német határ közelében. 1787. november 25-én itt született a Stille Nacht zeneszerzője, Franz Xaver Gruber egy takácsmester ötödik gyermekeként. 

A szülőház már nincs meg, ám egy hozzá nagyon hasonló, kétszáz éves faépületben kialakították a Gruber-emlékházat (Franz Xaver Gruber Gedächtnishaus), mely múzeumként látogatható. Legértékesebb tárgyai között láthatjuk azt a fortepianót, amelyen kisfiúként zongorázni, és a szövőszéket, amelyen szőni tanult a leendő kántortanító-zeneszerző.

Franz Xaver Gruber – forrás: Wikipedia

Az emlékház elöl indul a 2012-ben felavatott Gruber-emlékút (Franz-Xaver-Gruber-Friedensweg). Szép szokás, hogy vonalán Gruber születésnapján, november 25-én lámpás emlékező sétát tartanak.

A gyalogosan körülbelül egy óra alatt megjárható útvonalat Földünk kontinenseit jelképező angyalszobrok szegélyezik. Ezen az oldalon megnézegethetjük az emlékút valamennyi szobrát. Hubert Flörl alkotásai azt szimbolizálják, hogy a minden korok emberének egyetemes békevágyát is kifejező Stille Nacht dal több mint 300 nyelvre — köztük egészen egzotikusokra — lefordítva az egész világon elterjedt.

Ebben az összeállításban 32 nyelven hallgathatjuk meg – benne japán, indonéz, vietnámi nyelven:

A Gruber-emlékház nyitvatartási idejéről és más aktualitásokról innét értesülhetünk, és több képet is láthatunk. Ha valaki Salzburgból szeretne oda látogatni, csak autóval érdemes, úgy körülbelül egy óra alatt odaérhet. Tömegközlekedéssel nagyon bonyolult és háromszor annyi ideig tartana csak az egyik út… De legalább virtuálisan érdemes meglátogatni és megismerni az emlékhelyet. Most különösen, hiszen 2018-ban éppen 200 éves a Stille Nacht dal: 1818 karácsonyán csendült fel először két fiatal szerzője előadásában egy kis falusi templomban

Promóció

X
X