Papageno Radio
Címlap Kik voltak 2018 legsikeresebb karmesterei, melyek az év kórusai és együttesei?

Kik voltak 2018 legsikeresebb karmesterei, melyek az év kórusai és együttesei?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja” – mondta Kodály Zoltán. A kóruséneklés ráadásul különleges közösségi élményt nyújt a résztvevőknek és a hallgatóságnak egyaránt. A zene közösségformáló ereje a zenekaroknál is érvényes, de feltétlenül szükséges a harmónia fennmaradásához egy vezető, egy empatikus, művelt, egyenes és gyors észjárású karmester.

2018-ban itthon és külföldön is számos díjjal ismerték el kórusainkat, együtteseinket és karmestereinket egyaránt. Lentebb ezeket az eredményeket foglaljuk össze, hogy az év utolsó napjaiban büszkén tekintsünk vissza és egyben előre is.

Tematikus blogunkban minden eddigi, kórusokkal kapcsolatos cikkünket elolvashatja.

 • Az év elején a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Ménesi Gergely karmester, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Mali Andrea a Bartók Rádió gyártásvezetője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott ünnepi koncerten.
 • Első díjat nyert Káli Gábor a Salzburgi Ünnepi Játékok karmesterversenyén.
 • Németország legrangosabb, a fiatal karmestereknek évente odaítélhető elismerését vehette át a 25 esztendős Hontvári Gábor.

Hontvári Gábor – forrás: Dirigentforum

 • A magyar kultúra napja alkalmából a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban átadták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége díjait.
 • A kecskeméti Kodály Iskola Miraculum Gyermekkórusa a VII. „Zene és tenger” Nemzetközi Kórusfesztiválon megismételte az Aurin Leánykar tavalyi bravúrját. A Durányik László vezette kórus a verseny legmagasabb pontszámával nyerte kategóriáját, majd a nagydíjat is elhozta.
 • A Kecskeméti Kodály Iskola csapata nyerte a Serkenj fel! döntőjét.

Ide kapcsolódik:
Megtalálták az ellopott kecskeméti Kodály-szobrot

 • A kecskeméti Kodály Iskola Aurin leánykarának 44 énekese és kísérő tanáraik a portugáliai Fundãóba látogattak. Durányik László karnagy közösségi oldalán tudatta, hogy a versenyről elhozták kategóriájuk első díját, aminek köszönhetően a Nagydíjért énekelhettek.
 • Szabó Dénes karnagy kórusa, a Cantemus Kórus Dél-Koreában az egyházi és a világi énekek kategóriájában is a első díjat vehette át, de a legjobb előadásnak járó különdíjat, végül pedig a Nagydíjat is kiérdemelték.

Cantemus Kórus – fotó: Nagy Attila

 • A magyar kórusok szép sikereket értek el a 28. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen, amelyet a Kölcsey Központ Nagytermében tartottak.

Ide kapcsolódik:
A 28. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny magyar díjazottjai

 • Viszonylag friss hír, hogy dr. Matos László augusztusi távozása után decemberben Dinyés Soma vette át a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetését.

Dinyés Soma – forrás: bfz.hu

 • A Győri Filharmonikus Zenekar, a magyarországi szimfonikus zenekarok közül elsőként mutatkozhatott be a világ egyik legújabb és legimpozánsabb hangversenytermében, a hamburgi Elbphilharmonie-ban.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kitüntető Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet adományozta a G. Horváth László művészeti vezetése alatt működő együttesnek, az Anima Musicae Kamarazenekarnak.
 • A New York Magazine kulturális oldala, a Vulture válogatása szerint az Opera Sába királynője New York-i előadása bekerült az év 10 legjobb klasszikus zenei produkciói közé.

Sába királynője – fotó: Magyar Állami Operaház

 • Vashegyi György és együttesei, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Jean-Philippe Rameau 1749-ben komponált Naïs című operáját játszották kétlemezes albumra. A lemez által szerzett szakmai elismerések közül kiemelkedik a Német Hanglemez-nagydíj (Preis der Deutschen Schallplattenkritik), melyet a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a 2014-ben lemezre vett Les Fêtes de Polymnie című, szintén Rameau-opera Glossa-albumával is kiérdemelt már.
 • Bubnó Tamás és a Szent Efrém Férfikar az Uránia Filmszínházban vehette át a Nemzetiségekért kitüntetést a hazai ruszin örökség megismertetése és népszerűsítése révén a ruszin önazonosság megőrzésében betöltött szerepéért.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X