Papageno Radio
Címlap Miként látták az indiánokat az európai és az Amerikába települt képzőművészek?

Miként látták az indiánokat az európai és az Amerikába települt képzőművészek?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Medvekörmök és sámánmaszkok, harcok és sztereotípiák. Az ős- és a jelenlegi lakosság közti párbeszéd elősegítése jegyében két tárlat is foglalkozik New Yorkban az indiánok művészetével.

A manhattani Metropolitan Museum of Arts Charles és Valerie Diker gyűjteményét mutatja be, amelyben többek között agyagműves portékákat és rajzokat találhatunk. Ezeken kívül sámánamuletteket, medvefog-nyakláncokat, az északnyugati törzsek által készített maszkokat és alabamai mokaszineket is láthatnak az arra járók, de a gyöngyművesség és a kosárfonás mesterdarabjai is megtalálhatók a kiállítótérben.

Amelynek bejáratánál – kitűnő gesztust gyakorolva – feltüntették a kurátorok, hogy a múzeum épülete a delaverek egykori szálláshelyén áll. A tárlat – derül ki a Guardian riportjából – arra is lehetőséget nyújt majd, hogy a jelenlegi indián diaszpóra helyzetéről rendezzenek a helyszínen beszélgetéseket. Sőt, törzsi vezetők és kortárs képzőművészek részvételével megvalósuló tárlatvezetések is lesznek.

Giacomo Puccini is felkereste vajon a delaverek egykkori szállláshelyét?

Didergés, felhőkarcolók és automobilok – Puccini New Yorkban

Míg a Diker gyűjtemény – közel ötven törzs tagjai által készített, száznál is több tárgy kiállításával – azt mutatja meg, milyen vizuális közegben éltek az indiánok, egy december első hetében, ugyancsak a Metben nyíló másik tárlat arra kérdez rá, miként látták az őslakosokat az európai és az Amerikába települt képzőművészek.

Utóbbi – a brit lap beszámolója szerint – egy 16. századi flamand festő, bizonyos Jan van der Straet munkájával indul, aki bennszülött, bőrsapkát és mívesen kidolgozott bokaperecet viselő nőként személyesíti meg Amerikát.

Sok más művészhez hasonlóan Van der Straet úr sem járt feltehetően az Újvilágban, ehelyett azon vizuális konvenciók lefektetésben neki is része van, amelyek az indiánok ábrázolását és karakterisztikáját alapvetően meghatározták. Alapjaivá váltak továbbá olyan sztereotípiáknak is, amelyek közül számos a mai napig érvényben van.

Egy másik németalföldi nagyság portréképéről:

44 év után először bukkant fel ismeretlen Rembrandt-festmény

A tárlaton sok más mellett harcosokról készült portrékat, a jószerivel érintetlen prérit megjelenítő tájképeket, továbbá törzsi vezetőket ábrázoló fotókat is kiállítanak. A kurátorok abban bíznak, a művészet erejével sikerülhet a sztereotípiák mögé nézniük, és azok lebontásáért is tehetnek a kiállítások kísérőprogramjai által.

(Via The Guardian)

Promóció

X
X