Papageno Radio
Címlap Ők voltak 2018 legeredményesebb magyar zeneszerzői

Ők voltak 2018 legeredményesebb magyar zeneszerzői

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2018-ban is számos neves megmérettetésen bizonyították tehetségüket pályakezdő és kiforrott zeneszerzőink egyaránt. A különböző versenyeket és bemutatókat egész évben figyelemmel kísértük, és igyekeztünk hírt adni minden fontos eseményről, amely zeneszerzőinket érintette. Az év lezárásként készítettünk egy listát a legnagyobb sikerek összefoglalásaként.

 • Kecskés D. Balázs, a fiatal magyar komponista, Accusativus című zongoranégyese nyerte meg a Garth Newel Music Center (GNMC), az Egyesült Államok egyik legaktívabb kamarazenei szervezetének versenyét.

Hallgassa meg a fiatal zeneszerző Partita című művét!

 • Vajda Gergely zeneszerző, karmester megkapta a 2018-as Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat a zeneszerző születésének 137. évfordulóján a Zeneakadémián.

Ide kapcsolódik:
Vajda Gergely: „A mainstreammel szemben nekünk meg kell találnunk a közönségünket”

 • Átadták az Arany János Zeneszerzőverseny díjait március 1-jén Budapesten, a Zeneakadémián. A két kategóriában meghirdetett verseny első díjait Molnár Viktor és Szabó Barna nyerte el.
 • A Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen megosztott első helyezést kapott Ott Rezső és Oláh Patrik Gergő, második lett Balogh Máté, harmadik pedig Leszkovszki Albin. Az elismeréseket a Beethoven Budán Fesztivál keretben adták át.

A Beethoven Budán zeneszerzőverseny győztesei: Leszkovszki Albin, Ott Rezső, Oláh Patrik Gergő, Balogh Máté – forrás: Beethoven Budán

 • Bernáth Ferenc Édesanyám című lírai szerzeményével nyert az I. CompoGuitar ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyen.

 • Solti Árpád kapott első díjat a Vox Mirabilis kórusmű pályázatán.
 • Vizeli Máté nyerte a Magyar Zeneszerzők Egyesülete versenyét.

Ide kapcsolódik:
Ők a népművészet és közművelődés Junior Primái

 • A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 18. alkalommal ítélte oda a klasszikus magyar zeneszerzőről elnevezett Istvánffy Benedek-díjat, amelyet évente egy 40. évét még be nem töltött zeneszerzőnek az előző évben bemutatott komolyzenei művéért adományoz az egyesület elnöksége. Idén Varga Judit Pocket Requiem című vegyeskari kompozíciója nyerte el a kitüntetést.

 • Mácskovics Szabolcs kapta Magyar Zeneszerzők Egyesülete Orszáczky-díját, melyet nyolc esztendeje – az akkor már tíz éve kiadott Istvánffy Benedek-díj párjául – létesítettek a jazz illetve igényes könnyűzenei műfajokban alkotó szerzők jutalmazására.
 • Zámbó Jonatán 14 bagatell című művével a 3. díjat nyerte el a Miranda Liu hegedűművésznő, a Central European String Quartet alapító-első hegedűse 2018 júliusában meghirdetett nemzetközi zeneszerzőversenyén.

Ide kapcsolódik:
Miranda Liu: „A zenében nem létezik korkülönbség”

 • A 92 esztendős Kurtág György  első operájának ősbemutatóját a milánói Scalában tartották. A Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg a szerző. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A kétórás zenemű a miniatúrák mesterének tartott Kurtág György leghosszabb alkotása.
 • A budapesti 65. International Rostrum of Composers (IRC) kortárszenei seregszemlén Kutrik Bence Ritualé című művét beválogatták az európai rádiók számára lejátszásra ajánlott kilenc darab közé.

Ide kapcsolódik:
Kutrik Bence Ritualéját Európa-szerte hallhatják a rádióban

Promóció

X
X