Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok A hét kortárs zeneműve Olsvay Endre: Tengerszem

Olsvay Endre: Tengerszem

„A lemeznek nem véletlenül címet adó Tengerszem alapötletét csaknem tíz évig hordtam-érleltem-finomítottam magamban. Felékített kromatikus szólammozgás-sor – ez lehetne tömören a kompozíció alapeszméje.”

- hirdetés -

A zenemű a Papageno.fm műsorán is hallható.

- hirdetés -

A már említett hangszerelési, nagyformát, illetve harmóniákat érintő, valamint belső ritmikus és idődramaturgiára vonatkozó tényezői a szerző meggyőződése szerint (egyik) legfontosabb művévé avatják a Tengerszemet.

Az 1961-es születésű Olsvay Endre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egytemen Bozay Attila zeneszerző növendékeként végzett 1986-ban, majd a tanárképző tagozaton Hambalkó Editnél zongoratanári diplomát is szerzett.

Zeneszerzői tevékenységével párhuzamosan tanárként is aktív. 1986 óta a győri Széchényi Istvén Egyetem Zeneművészeti Intézetének tanára, jelenleg tanszékvezető. 1993-2002 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, 2001-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanít. Szakírói tevékenység is folytat: analitikus műismertetések, szakfordítások, elemző interjúk zeneszerzőkkel, recenziók megjelenését köszönhetjük neki. 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendes tagja.

Díjak, kitüntetések:

1985: Szirmai Albert-díj
1986/87: Kincses kuratórium ösztöndíja
1990/91 és 1992-94: Kodály Zoltán Zenei Ösztöndíj
1992: Rektori dicséret
2012 Erkel-díj

A rovat támogatója az:  

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X