Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Szentendre Újrarendezett kiállítással várja látogatóit a szentendrei Kmetty Múzeum

Újrarendezett kiállítással várja látogatóit a szentendrei Kmetty Múzeum

Felújítva, és újrarendezett állandó kiállítással nyílt meg december 8-án a Kmetty János festő, grafikus hagyatékát gondozó szentendrei múzeum.

- hirdetés -

Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója a december 7-én, a sajtó számára tartott bejáráson felidézte, hogy a Kmetty Múzeum 1981-ben nyílt meg Szentendre főterének egyik emblematikus házában, de a leromlott állapotú épület az elmúlt öt évben már nem tudott rendeltetésszerűen működni, noha a városba érkezők folyamatosan keresték a kiállítást.

A rekonstrukció részeként teljesen megújult a tetőszerkezet, a homlokzat és a belső falrendszer, az elektromos rendszer kicserélése mellett korszerű klímaberendezéseket szereltek be, valamint teljesen új világítási rendszert alakítottak ki a házban.

- hirdetés -

Újrarendezték az állandó kiállítást is, amely reprezentatív módon jeleníti meg Kmetty művészetét. Az FMC vezetője kiemelte, hogy folytatják a Czóbel Múzeum megújításakor kialakított koncepciót, azaz a modern, 21. századi követelmények szerint rekonstruált kis múzeumok állandó kiállításai évről évre megújulnak, kölcsönzött művek felhasználásával is. Jövőre a Barcsay Múzeum újjáépítésére kerül sor és hamarosan egy másik jelentős beruházás, a Fő téri Képtár rekonstrukciója is megkezdődik. Emellett kisebb részben a Kovács Margit Múzeum is megújul – tette hozzá Gulyás Gábor.

Most nemcsak Kmetty, hanem Vajda Lajos és Vajda Júlia tárlatai miatt is érdemes Szentendrére látogatni:

Minden idők legteljesebb Vajda-kiállítása nyílik Szentendrén

Az örök kereső címet viselő új állandó tárlathoz egy külföldi magángyűjteményből is érkezett műalkotás, egy évre kölcsönadott az Aranykor című, kivételes jelentőségű festmény. A tárlat kurátora, Bodonyi Emőke művészettörténész szerint nagy szenzációt váltott ki, amikor az alkotás néhány éve feltűnt.

Szentendrén jelenleg kilenc kiállítótér látogatható, amelyekben 13 gyűjteményt mutatnak be a művészetszeretőknek.

2018-ban 53 kiállítás nyílt a városban, ahol harmadik éve rendezik meg az Art Capital képzőművészeti fesztivált.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.