Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Az új év várva várt eseményei

Az új év várva várt eseményei

Az év első napján már lendületben vagyunk, és izgatottan várjuk, mit hoz 2019. Kulturális sokszínűségben, színvonalas művészi élményekben és inspiratív tapasztalatokban bővelkedő új évet kívánunk!

Élet költözik az Operaház Eiffel Műhelyházába.

- hirdetés -

Az épület 2019-ben belakhatóvá, játszhatóvá válik, áprilistól kezdve fokozatosan bővülő bel- és külcsínnel – mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a sajtóbejárással egybekötött jelképes bokrétaünnepségen.

Megújul a debreceni Zenede épülete.

- hirdetés -

A zeneiskola várhatóan 2019 kora tavaszán korszerű, felújított épületbe költözhet vissza.

Magyar kulturális évadok Izraelben, Japánban, Dél-Koreában és Kínában.

A magyar kulturális évadokat a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója, a magyar-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének és a Budapest és Tel-Aviv közötti testvérvárosi megállapodásnak a 30. évfordulója, valamint a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezik meg.

Először csendül fel Oroszországban Eötvös Péter Három nővér című operája.

A bemutatóra várhatóan 2019 májusában kerül sor a Jekatyerinburgi Opera és Balett Színházban. A 75. születésnapját ünneplő Eötvös Péter személyesen is ellátogat majd az előadásra.

Fődíj esélyes Ittzés Gergely lemezsorozata az International Classical Music Awards versenyében.

A kiadvány Ittzés Gergely fuvolaművész kiváló kritikákat kapott monumentális CD-sorozata, mely a fuvolaszonáták három évszázadnyi anyagát gyűjti össze.

Ide kapcsolódik:
Rangos díjra jelölték Ittzés Gergely a Hungarotonnál készített lemezsorozatát

Bayreuthban debütál Valerij Gergijev.

Ma veszi kezdetét a 2018-as Bayreuthi Ünnepi Játékok, egyúttal pedig az is napvilágot látott, hogy 2019-ben a szentpétervári Mariinszkij Színház zeneigazgatója is lehetőséget kap a Zöld dombon.

Grammy-díjra jelölték Hvorosztovszkij utolsó lemezét.

2019-ben a legjobb operafelvételek között, a Grammy-jelöltek listáján találjuk azt a Rigoletto-lemezt, amely az orosz sztárbariton utolsó felvétele volt.

2019-ben is meghirdetik magyar művészek számára a Hungary Emerging programot.

A kezdeményezés egy olyan kiállítás-sorozat, amely fiatal, tehetséges, Magyarországon vagy külföldön élő magyar képzőművészek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. A program célja, hogy a feltörekvő alkotók nemzetközi színtéren is ismertséget szerezzenek, és részesei legyenek a globális kulturális párbeszédnek.

A programra a világ bármely pontjáról jelentkezhetek magyar művészek a Hungary Emerging program weboldalán vagy emailben. A jelentkezési határidő 2019. január 31.

2019-ben is kritikaíró pályázatot hirdet a Müpa.

A Müpa a 2018/2019-es évadban harmadjára hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot, hogy lehetőséget nyújtson azoknak a fiataloknak, akik szeretnék megmérettetni magukat a kritika műfajában. A kiírás győztesének díja – többek között – publikálási lehetőség, valamint koncertlátogatás egy európai nagyvárosban.

További információk, és a részletes pályázati felhívás a Müpa Karc aloldalán olvasható.

A Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar hegedű (tutti) próbajátékot hirdet.

Ide kapcsolódik:
Hegedű-próbajáték a Concerto Budapestnél

Meghallgatást hirdet a Nemzeti Énekkar.

A jelentkezés további részletei ide kattintva érhetők el.

Prága lesz a színhelye 2019-ben a Plácido Domingo által alapított Operalia nemzetközi tehetségkutató versenynek.

A zenei kíséretet a ház zenekara biztosítja Plácido Domingo vezényletével.

Nagyszabású orosz kiállítással jön tavasszal a Budapest Art Week 2019.

70 helyszínen, közel 200 programmal várja az érdeklődőket az ország legnagyobb képzőművészeti programsorozata, melyet negyedik alkalommal rendeznek meg 2019. április 9-14. között.

A részletes program február végétől lesz olvasható az esemény weboldalán. Bérletek már kaphatók online és a kiemelt jegyértékesítő pontokon.

Debussy és Ravel zenéjét ünnepli a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa.

Debussy-Ravel-maratont rendez a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2019 februárjában. A fellépők között az Amadinda Ütőegyüttes, a MÁV Szimfonikusok, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Concerto Budapest is szerepel.

Norvég sikerszerző lesz a 2019-es Könyvfesztivál díszvendége.

A Harcom (Min Kamp) című, hat részből álló önéletrajzi regénysorozat norvég szerzője, Karl Ove Knausgård lesz a 2019-es, 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége.

A Harcom első három kötete – Halál, Szerelem és Játék címmel – magyarul a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Tovább bővült a 2019-es Tavaszi Fesztivál programkínálata.

2019 tavaszán a vertikális tánc úttörője, azaz az amerikai BANDALOOP is a magyar fővárosba látogat, csatlakozva a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépőinek egyre bővülő sorához, többek között olyan világsztárokhoz, mint Jordi Savall, Joseph Calleja, a Theater Basel Balettegyüttese, Eric Whitacre, Ji, Kristjan Randalu és a szaxofonlegenda David Liebman, Judith Hill, vagy épp a GoGo Penguin.

A Cziffra Fesztivál 2019-ben is impozáns művészekkel örvendezteti majd a közönséget, José Curával az élen.

A Fesztivál tematikája, hogy a magyar és a nemzetközi zenei élet egyenként is jól ismert legkiválóbb művészei ez alkalomból a hangversenyeken olyan izgalmas párosításban lépnek fel, amelyeket most először hallhat a közönség – például első alkalommal ad közös koncertet Balázs János és Várdai István.

Ide kapcsolódik:
Cziffra Fesztivál 2019 - különszám

Január 1-től szabadon felhasználhatóvá válnak az 1948-ban elhunyt alkotók – mások mellett Lehár Ferenc zeneszerző, Kozma Lajos építész, iparművész és Markovits Rodion (Markovits Jakab) író – művei.

Kicsoda Lehár Ferenc? Életrajzunkból kiderül:

Ide kapcsolódik:
Lehár Ferenc, a katonazenészből lett zeneszerző

2019-től Cecilia Bartoli aktív közreműködésével gazdagodik a milánói operaház repertoárja.

Cecilia Bartoli a következő három évadban három Händel-operában lép fel Milánóban. 2019-ben Cleopatra lesz Philippe Jarousky és Bejun Mehta oldalán a Giulio Cesare in Egitto című operában, az előadást Robert Carsen rendezi. A sorozat további darabjai 2020-ban a Semele, 2021-ben az Ariodante. A projekt nagyban köszönhető Alexander Pereirának, akivel Zürichben és Salzburgban is együtt dolgozott az olasz énekesnő, és a két városban együtt építették fel a barokk repertoárt.

Két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat 2019-től.

Ide kapcsolódik:
Korszakváltás és innováció európai szellemben – Mi történik a Pannon Filharmonikusoknál?

Kiss B. Atilla a Budapesti Operettszínház új főigazgatója

A Budapesti Operettszínház főigazgatói pozícióját 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a júliusban kiírt pályázat nyertese. A kinevezés tényét Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjújában közölte.

Berlinből érkezik a Fesztiválzenekar új ügyvezető igazgatója.

Martin Hoffmann lesz a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója 2019. január 15-től. „Meggyőződésem, hogy Martin Hoffmann érkezésével egy méltán világhírű zenekar szervezete világszínvonalú menedzsment támogatással működik majd” – nyilatkozta Simor András, a Budapesti Fesztiválzenekar Kuratóriumának Elnöke.

Ide kapcsolódik:
Kölnben folytatja a Fesztiválzenekar igazgatója?

Az Oscar-jelöléseket 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, ahol a magyar alkotások is nagy eséllyel számíthatnak sikerre.

A díjakat február 24-én adják át Los Angelesben. Az év legsikeresebb magyar filmjeit összegző cikkünkben megtalálják Oscar-várományosainkat is.

Először készít közös filmet Szabó István és Sándor Pál.

A készülő Zárójelentés című film operatőre Szabó István állandó alkotótársa, Koltai Lajos lesz. Bemutatója 2019 második felében várható.

Március végén mutatják be Almodóvar legújabb filmjét.

A Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) című alkotás egy trilógia utolsó darabja, „amelyet 32 évig tartott befejezni”. Első része A vágy törvénye, a második pedig a Rossz nevelés című alkotása.

Steven Spielberg rendezi Bernstein West Side Storyjának új filmadaptációját.

Az új alkotásbam az 1961-es mozi egyik Oscar-díjas szereplője, Rita Moreno is feltűnik.

Film készül a Macskák című musicalből.

Andrew Lloyd Webber musicalének moziváltozatát A nyomorultakat is filmvászonra vivő Tom Hooper rendezi. A legnagyobb sztárokat felsorakoztató bemutatót 2019 decemberére tervezik.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény születésnapját 2019 szeptemberében gálakoncerttel ünneplik meg.

Ide kapcsolódik:
Világzenei fesztivál köszönti a 40 éves Leskowsky Hangszergyűjteményt

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!