Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Első szólólemezéből ad ízelítőt Baráth Emőke a Zeneakadémián

Első szólólemezéből ad ízelítőt Baráth Emőke a Zeneakadémián

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Baráth Emőke 2018 márciusában írt alá exkluzív lemezszerződést a Warner Classics kiadóval. A közös munka eredményeként január 18-án már a boltokba is kerül az énekes első szólólemeze. 

- hirdetés -

Az albumra a velencei barokk szerzők, többek között Barbara Strozzi, Fancesco Cavalli és Antonio Cesti darabjai kerültek. A felvételen, csakúgy, mint a Zeneakadémián, a január 5-i lemezbemutató koncerten a Francesco Corti vezette Il Pomo d’Oro együttes közreműködik.

Baráth Emőke

Az énekesnő zenei karrierje zongora- és hárfatanulással kezdődött. 18 évesen kezdett énekelni Pászthy Júlia kezei alatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen majd a firenzei Luigi Cherubini konzervatóriumban tökéletesítette a tudását. 2009-ben harmadik helyezést ért el a 44. Antonín Dvořák Nemzetközi Versenyen Csehországban.

2011-ben első helyezést ért el a People’s Choice kategóriában a Második Nemzetközi Barokk Opera Énekversenyen az ausztriai Innsbruckban. Még ugyaneben az évben megnyerte a Verbier Festival Academy Grand Prix-ét Svájcban.

Számos mesterkurzuson énekelt, például Barbara Bonney-val, Kiri Te Kanawa-cal, Sass Sylviával, Polgár Lászlóval, Nancy Argentával, Deborag Yorkkal és Stephen Stubbs-szal és a Longy School of Musicban, Bostonban.

Bár az egyik első névről ismert zeneszerző is nő volt (Hildegard von Bingen), a mainstream zeneszerzést tulajdonképpen a mai napig férfiak uralják. A fiatal, de már világhírű magyar szoprán, Baráth Emőke és az Il Pomo d’Oro régizene-együttes januári műsora nem titkoltan ezen szeretne változtatni.

Ide kapcsolódik:
Baráth Emőke exkluzív lemezszerződést írt alá a Warner Classics kiadóval

Szám szerint a legtöbb jegyzett női komponista a 20. század második felét megelőzően ugyanis a 17. században, illetve a 18. század elején működött: az olasz humanizmus megengedőbb volt a nők művészi ambícióit illetően, mint a későbbi polgári világ.

Baráth Emőke a debütáló szólóalbum kapcsán így fogalmazott:

Barbara Strozzi egy nagyon különleges karakter a zene történetében, akkor amikor a nők, főleg a művészetben tevékenykedő nők nagyon nehéz helyzetben voltak. Minden akadály ellenére az ő tehetsége utat tört magának és a barokk zene egyik legnagyobb alakjává vált. Lélekben nagyon erős ember lehetett – remélem, ezzel a felvétellel egy kicsit bemutathatom az ő életét és zenéjét.

Az 1600-as évek legismertebb női zeneszerzője a velencei költő, Giulio Strozzi lánya, Barbara Strozzi volt, akinek dalai, madrigáljai és kantátái tanára, a Monteverdi-tanítvány Francesco Cavalli hatásáról tanúskodnak.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X