Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Orientale Lumen Kövesse élőben az Orientale Lumen sorozat idei első koncertjét

Kövesse élőben az Orientale Lumen sorozat idei első koncertjét

Egy koncertben éppen az a jó és izgalmas, hogy máshogy hallunk, máshogy látunk bizonyos dolgokat, az élmény mégis közös. A 2019-es évad első Orientale Lumen koncertje előtt kérdeztük a Szent Efrém Férfikar tagjait arról, hogy hogyan emlékeznek vissza az egy évvel korábbi első koncertre.

- hirdetés -

A 2018-as év fordulópont volt az Orientale Lumen sorozat történetében. Hat évad után a sorozat a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba költözött a Szent István-bazilikából. Az új évad első koncertjén a Férfikar vendége a Parafónia Zenekar volt, ahol sérült gyerekek zenélnek Fabényi Réka irányításával, méghozzá igen magas színvonalon. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy hogyan emlékeznek vissza a Férfikar tagjai a koncertre.

- hirdetés -

Balázs Edgár: Nagyon szerettem abban a megfoghatatlan egymásra koncentrálásban, összetartozásban énekelni, ami a Parafóniát jellemzi. Öröm volt látni, ahogy őszintén élik és élvezik a zenét, előítéletek nélkül.

Tóth Péter: Érdekes és inspiráló volt látni, hogy a Parafónia tagjai milyen jó és kiegyensúlyozott teljesítményre voltak képesek együtt, csapatként.

Oláh Marcell: A koncert a Parafónia Együttessel többek között azért volt érdekes a számomra, mivel magam is szoktam zenés foglalkozásokat tartani fogyatékkal élő embereknek. Így – pszichológus hallgatóként – a zenei élmény mellett pszichológiai gyakorlati ismereteimet is gyarapíthattam a koncerten.

Bubnó Tamás: Mindenképpen felejthetetlen volt a 2018-as évad első Orientale Lumen koncertje – ugyanis ez volt a legelső Szent Efrém koncert, amin hallgatóként vehettem részt – pontosabban fogalmazva: kellett részt vennem egy betegség miatt. Ez alapvetően nem kellemes érzés, hiszen úgy érzem, hogy a színpadon a helyem, amikor a Szent Efrém énekel, mégis tanulságos volt látni kívülről is az együttest. Élőben hallhattam, hogy jól tettük, hogy átköltöztünk a Belvárosi templomba.

Olvastad már ide kattintva elérhető interjúnkat Bubnó Tamással?

Pechan Kornél: Kettős élményt nyújtott az új helyszín, egyrészt szerepeltem, énekeltem, ami önmagában élmény, másrészt a négy kivetítőn nézhettem, láthattam magunkat közelről-távolról, mikor melyik kivetítő volt közel hozzám (mert vonulva énekeltünk a már a Bazilikában bevált módon). Így lehetővé vált az aktuális vezénylőt a monitorról (is) néznem. (Nevet)

Bubnó Lőrinc: Nekem különösen stresszes élmény volt ez az Orientale Lumen koncert, mivel én vagyok felelős a projektért, tehát a jegyeladástól kezdve a sajtózáson át a livestreamig minden az én kezemben összpontosul. Nagyon nem örültem neki, hogy apu lebetegedett – bár ő például azt szokta mondani, hogy vezényelni mindenki tud (ami egyébként igaz), a vezényléshez szükséges koncentrációt nehéz megtartani és nem is ment könnyen bekerülni ebbe a koncentrált „alfa” állapotba. Ennek ellenére utólag nagyon jó emlékeim vannak a koncertről és szívesen nézem vissza a felvételt.

Nagy Bertalan: Nekem a Parafónia Együttessel közös koncertünk bizonyította be, hogy a minőségi és örömteli zenélés nem a fizikai állapot függvénye, hanem a lélekből fakad – élmény volt ezt ilyen közelről megtapasztalni.

Az Orientale lumen 2019 sorozat első koncertje január 12-én 19:30-kor kezdődik. Aki esetleg személyesen nem tud jelen lenni, az élőben követheti a koncertet a ide kattintva.

Bubnó Márk: Nem csak a születés, az újjászületés ünnepe volt. Új vendégek, új helyszín, új hangzás.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.