Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Beszélő képek Tudjátok, hol voltak egykor a legnagyobb farsangi mulatságok Budapesten?

Tudjátok, hol voltak egykor a legnagyobb farsangi mulatságok Budapesten?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A farsang vízkeresztkor, január 6-án kezdődik, és a nagyböjt kezdetéig, húshagyó keddig tart. Csúcspontja a farsang farka, azaz az utolsó három nap, ami igazi karneváli ünnepet jelent: ezek a párválasztás szempontjából is kiemelt jelentőséggel bíró farsangi bálok voltak a legfontosabbak az év táncmulatságai közül. Eheti fotónknak azonban a népszokáshoz nem sok köze van.

A kép a Moulin Rouge revüjében készült 1959-ben, amit akkoriban épp Budapest Táncpalotának hívtak, de a név ellére, a műsor miatt még mindig a budapesti éjszaka egyik számottevő helyének számított. Olyannyira, hogy az IBUSZ Budapest éjjel elnevezésű, kedden és pénteken 21 órakor induló városnéző túrájáról sem maradhatott ki (további állomások: Várborozó, Márványmenyasszony, Citadella borozó), és természetesen az idelátogató prominens külföldiek programjába is bekerült a látogatás.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Egy korszak, amikor mulató-, sőt vigalmi negyed volt a Városliget

1960-ban például az AC Milan labdarúgói jártak ott, miután az Újpesti Dózsát 3:2-re legyőzték. A Képes Sport szerint „az olasz labdarúgók nagyon élvezték a Budapest Táncpalota műsorát és amikor meghallották, hogy Németh Marika tökéletes olasz kiejtéssel a legújabb olasz slágereket énekli, olyan lelkesedésben törtek ki, amilyent bizony a pályán nem láttunk tőlük”. A meccsről és a bankettről tudósító újságíró pedig nem volt más, mint Vándor Kálmán, aki jó néhány olasz táncdal magyar szövegét írta.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X