Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Az egyéni felelősségvállalást hangsúlyozza egy új kultúrafinanszírozási modell

Az egyéni felelősségvállalást hangsúlyozza egy új kultúrafinanszírozási modell

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a TRIP csapata, minthogy oly módon szeretnék megreformálni a kultúrafinanszírozást, hogy az a magánszemélyek számára is kifizetődő legyen, emellett közelebb is hozza őket a színházhoz. A KultKlub tesztüzeme az április 17-i Tizenkét szék bemutatóval indul, ez ugyanis az első olyan projekt, amit „részvényesként” támogatni lehet.

Nyugat-Európában és Amerikában már régi gyakorlat, hogy magánszemélyek anyagi támogatásával valósulnak meg előadó-művészeti projektek. A TRIP csapata ennél messzebbre tekint, nemcsak pénzt kérnek, hanem részvételt is, és cserébe a közösen gondolkodó felelősségteljesebb, de egyben élményekkel teli szerepét is felajánlják.

Nem a társadalmi felelősségvállalásban hiszek, hanem az egyéniben

– vallja Magács László, a TRIP alapítója, aki csapatával a gondolatból kiindulva dolgozta ki az újszerű kultúrafinanszírozási lehetőséget. „Olyan magánszemélyeket keresünk, akik nem csupán támogatást adnak, hanem befektetési lehetőség után kutatnak, emellett akár arra is nyitottak, hogy részesei legyenek a színházi folyamatoknak. Ma már ugyanis nem kell, hogy ami a színpadon történik, az elérhetetlen távolságban legyen a nézőktől.”

Kevessétek idén is a Tavaszi Fesztivál programjait tematikus blogunkban.


Míg a legtöbb esetben a támogató külső szemlélődő marad, addig a TRIP modelljében részese lehet a megvalósítási folyamatnak – legyen szó olvasó- vagy állító próbáról, díszlet és jelmez elfogadásról, hangfelvételről vagy zártkörű főpróbáról –, sikeres projekt esetén nyereséget könyvelhet el, kiveheti vagy tovább forgathatja a pénzét. Az együttműködés tehát folyamatos döntések sorozata, így válik a „részvényes” színházcsinálóvá ahelyett, hogy egyszeri támogatást nyújtana viszonzás és tét nélkül.

A célunk az, hogy a ’kulturális részvény’ egy teljes új fogalom legyen, és senki számára se legyen megtévesztő. Fontos, hogy a “részvényesek” nem egy szervezet működésébe szállnak be, hanem pontosan meghatározott jogi keretek között olyan projektek finanszírozásába, melyek elkülönített költségvetéssel rendelkeznek – teszi hozzá Petrik Alexandra, a TRIP gazdasági vezetője.

Az első ilyen módon is finanszírozott előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivállal koprodukcióban megvalósuló, Ilf/Petrov: Tizenkét szék (1928) című szatirikus regénye alapján készült koncertszínház. A darab létrehozási költsége nettó 16.000.000 Ft. Ebben a projektben 20 darab 300.000 Ft értékű kulturális részvényt bocsátanak ki, összesen 6.000.000 Ft értékben, ezzel akár 37,5%-ban külső forrásból finanszírozva azt. Ennél a konstrukciónál egy-egy 300 ezer forintért megszerzett részvény 1,875 százalékos tulajdonrészt testesít majd meg.

A Tizenkét szék alkotói is ösztönzők lehetnek a befektetők számára, hiszen többek között Závada Péter, Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Vecsei H. Miklós és Rába Roland alkotja a csapatot. Az előadást a TRIP Hajó után nagyobb színpadokra is ki szeretnék ajánlani, ha ez megvalósul, a befektetett összeg a jegyértékesítési díjakból és az előadásdíjakból nemcsak visszajöhet, de nyereséget is produkálhat.

A tervek szerint a bemutató után félévente összesítik a létrehozási és a játszási költségeket, valamint a már lejátszott előadások bevételeit, majd újra meghatározzák a részvények értékét. A befektetők később arra is jogot kapnak, hogy a TRIP vezetője által prezentált projekttervekből kiválaszthassák a következő bemutatót, ezzel befolyásolhassák a hosszú távú stratégiát.

További információ, részletes üzleti terv ide kattintva. 


A TRIP csapata emellett létre kíván hozni egy KultKlub nevezetű támogatói közösséget is, melyhez éves tagsági díjért csatlakozhatnak a kultúra kedvelők. Azok a befektetők, akik „részvényt” vásárolnak, automatikusan tagjai lesznek a klubnak.

Promóció

Stream és színház

X
X