Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek FabLab: Közös tanulás és tudásmegosztás a 3D nyomtatók és a lézer korában

FabLab: Közös tanulás és tudásmegosztás a 3D nyomtatók és a lézer korában

A FabLab Budapest egy nemzetközi hálózat részét képező nyílt innovációs műhely, gyártástechnológiai könyvtár, ahol a 3D nyomtatók, CNC marógépek és lézervágók mellett egy asztalosműhely is megtalálható. A közel 30 ország több mint ezer szervezetét tömörítő hálózat 2017-ben nyert támogatást a Distributed Design Market Platform (DDMP) elnevezésű projektre. Pap Dáviddal, a FabLab Budapest vezetőjével beszélgettünk.

- hirdetés -

A nemzetközi FabLab hálózat a technológia demokratizálása, a DIY (do it yourself – csináld magad) és az open knowledge (nyílt tudás) elvek mentén szerveződik. A hálózat nem franchise-rendszer alapján működik, minden labornak saját kezdeményezésből és saját erőforrásokból kell megoldania a működését. Ennek köszönhetően minden helyi szerveződés maga határozza meg a pontos tevékenységi körét és finanszírozási formáját is. Olaszországban például az újraiparosodást segítik a FabLabok, míg Hollandiában többet is egyetemek tartanak fenn közülük.

A projekt időtartama: 2017. 11. 01. – 2021. 10. 31.
Az elnyert finanszírozás mértéke: 500.000 EUR/év

- hirdetés -

A FabLab Budapest magánkezdeményezésként jött létre 2011-ben azzal a céllal, hogy hozzáférést biztosítson fiatal, pályakezdő dizájnerek és mérnökök számára olyan technológiákhoz, amelyek korábban csak ipari körülmények között voltak elérhetők. Emellett céljuk még egy olyan inspiratív közösség létrehozása, amelynek a tudásmegosztás az alapja.

A FabLab Budapest faműhelye – fotó: Ráczmolnár Milán

„A budapesti FabLabba főleg a dizájn és a technológiafejlesztés területéről érkeznek fiatalok. A megalakulásakor sokan szkeptikusan fogadták azt a fajta nyitottságot és tudásmegosztást, amelyet képviselünk. Időbe telt, mire tudatosult az emberekben, hogy rengeteg területen a technológia nem a mozgatója a dolgoknak, hanem csak egy hozzáadott érték, és ahhoz, hogy ezt megismerjük és használni tudjuk, szükségünk van a FabLabhoz hasonló műhelyekre. Ma már nem feltétlenül az számít versenyelőnynek, hogy hogyan csinálunk valamit, sokkal inkább az, hogy mit csinálunk” – mesél a budapesti indulásról Pap Dávid.

3D nyomtatással készített macik – fotó: Ráczmolnár Milán

A FabLabok globális hálózata jelentős mértékben hozzájárul a maker és dizájnkultúra fejlődéséhez és népszerűsítéséhez. Tulajdonképpen egy globális mozgalomról és egy önszerveződő közösségről van szó, akik nemcsak kíváncsiak a világ működésére, de szívesen építenek, barkácsolnak és kísérleteznek is, hogy elősegítsék ezt a megértést. A maker és dizájnkultúra visszanyúl az ipar gyökereihez, a gyártás és a termelés visszakerül az egyén kezébe.

Már jelenleg is olyan kifinomult technológiák állnak rendelkezésre az önálló termeléshez, mint például a 3D nyomtatók, szkennerek vagy a lézervágók.

A FabLab Budapest vezetője szerint ezek a technológiák teljesen újraértelmezik azt, amit a gyártási folyamatokról gondoltunk. A mozgalmon belül mindenki által vallott érték a tudásmegosztás, a közös tanulás, a tervek megosztása és az egymással való együttműködés is.

Ide kapcsolódik:
Művészeti megoldások és technológiai fejlesztések - Így születik az okos város

A DDMP projekt is a maker mozgalomhoz kapcsolódik, és Európa-szerte népszerűsíteni és hangsúlyozni szeretné a kezdeményezés jelentőségét. A projekt célja egy új üzleti modell létrehozása, amely a Fab Labok kiterjedt hálózatát egy közös piactérként értelmezi. A projekt keretein belül nemzetközi mobilitási és képzési lehetőségeket biztosítanak művészek, dizájnerek, mérnökök, tudósok vagy éppen lelkes amatőrök számára, hogy elősegítsék a szakemberek, a termékek, prototípusok és a tudás körforgását is.

A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Kollégáink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.