Papageno Radio
Blogok Senki többet? Hatalmas értékű Rothko-kép cserélhet gazdát New Yorkban

Hatalmas értékű Rothko-kép cserélhet gazdát New Yorkban

Mark Rothko festményét a San Francisco-i Museum of Modern Art (SFMOMA) bocsátja árverésre, mivel állításuk szerint van a gyűjteményükben ennél „fontosabb” Rothko-kép is, ez pedig 2002 óta amúgy sem volt kiállítva. A bevételt a múzeumi kollekció frissítésére tervezik fordítani, méghozzá elsősorban kortárs színesbőrű, illetve nőművészek munkáiból szeretnének többet beszerezni.

A kép történetének érdekessége, hogy Peggy Guggenheim, az ismert műgyűjtő, egy évvel azután, hogy 1945-ben először mutatta be Rothko műveit a New York-i Art of the Century nevű galériájában, a San Francisco-i múzeumnak adományozott egyet a művész akkori, korai munkái közül. Az 1944-ben, még szürrealista stílusban készült kép 1962-ig volt az intézményben, amikor is a múzeum azzal kereste meg a festőt, hogy cseréljék ki azt egy újabb, „kortársabb”, akkor már a művészre sokkal jellemzőbb alkotására – ekkor került a most árverésre kerülő festmény San Franciscóba. (Az akkor Rothkónak visszaadott korai kép pedig ma a New York-i Museum of Modern Art gyűjteményében található.)

Ide kapcsolódik:
Nyáron bezár New York legfontosabb múzeuma

Mark Rothko (1903–1970) eddigi legdrágább festménye, az Orange, Red, Yellow (Narancs, vörös, sárga; 1961) című vászon 2012 májusában a Christie’s New York-i árverésén 86.882.500 dollárért (19,3 milliárd forint) cserélt gazdát, pedig előzetesen „csak” 35–45 millióra becsülték. Rothkónak eddig hét munkája kelt el 50, és huszonnyolc 20 millió dollár feletti áron.

Mark Rothko: Untitled (1960) – forrás: sothebys.com

Részlet az „Ilyet én is tudok” sorozatból
Mark Rothko: Untitled (Cím nélkül; 1960)
2019. május, Sotheby’s, New York
Becsérték: 35–50 millió dollár (9,9–14,1 milliárd forint)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!