Papageno Radio
Címlap Hogyan lesz a klasszikus muzsikával ötvözött népzenéből jazz?

Hogyan lesz a klasszikus muzsikával ötvözött népzenéből jazz?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Brubeck Quartet jelentősége annak ellenére óriási, hogy zenéjük egy ideig nem volt divatos. Ami elvitathatatlan, hogy klasszicista törekvésükkel szoros kapcsolatot teremtettek a jazz és a kortárs komolyzene között, népszerűvé tették az igényes, elmélyült, kompozíciós jazzmuzsikát, harmóniai és ritmikai kísérleteikkel tágították a jazz határait.

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

Kobo

Nook

DiBook

1953-tól a Brubeck Quartet a világ egyik legnépszerűbb jazzegyüttese lett, 1956-ban a dobos Joe Morello, majd 1958-ban az afroamerikai bőgős, Gene Wright csatlakozott az együtteshez, és kialakult a klasszikus Brubeck Quartet. Szinte az egész világot bejárták, és mindenhol tetszést aratott a muzsikájuk. Ám a népszerűség csak egy eredménye a világjárásnak, mert szinte mindenhol, ahol jártak, tanulmányozták a helyi népzenéket is, és többet közülük beépítettek kompozícióikba.

Ide kapcsolódik:
Mi köti össze Steve Reich, Philip Glass és Dave Brubeck diákéveit?

Különösen Törökország volt rájuk nagy hatással, ahol nemcsak az ősi török zenei hagyományokkal foglalkoztak, hanem az elő-ázsiai tradíciókkal is. A törökországi kirándulás egyik legjobb eredménye lett a Blue Rondo à la Turk. Állítólag Brubeck a törökországi turné alkalmából az utcán hallott egy különleges ritmust, amely sokáig foglalkoztatta, végül megírta ezt a szokatlan, 9/8-os ritmusú darabot.


Annak ellenére, hogy a brubecki stílusnak nem lett folytatása, Dave Brubeck és együttese munkásságával kiemelt szerepet játszik a jazz fejlődéstörténetében. Sok alkotásával népszerűsítette a jazzt, és ez nagyon nagy érdeme. Emberileg példamutató művésznek bizonyult, mindig részt vett a faji megkülönböztetés elleni harcban.


Ide kapcsolódik:
Jazz apartheid idején

1958-ban lemondta a kvartett dél-afrikai turnéját, amikor arra kérték, hogy Gene Wright helyett fehér bőgőssel játsszon. Amikor 1954-ben ő lett Armstrong után a második jazz-zenész, aki felkerült a tekintélyes Time magazin címlapjára, Brubeck nyilvánosan kijelentette, ezt a megtiszteltetést igazából Duke Ellington érdemelte volna ki, és annak a gyanújának adott hangot, hogy őt magát bőrszíne miatt preferálták.

Promóció

X
X