Papageno Radio
Blogok Bartók Világverseny Megnyílt a jelentkezés a Bartók Világverseny 2019-es fordulójára

Megnyílt a jelentkezés a Bartók Világverseny 2019-es fordulójára

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fiatal zongoristák megmérettetésével folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-ben a Zeneakadémián. A versenyre 32 év alatti zongoristák jelentkezhetnek a világ bármely tájáról Bartók Béla zongorára íródott Szvitjének 1. vagy 2. tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével. A 60.000 eurós összdíjazású verseny a szeptember 7-15. között megrendezett négy élő fordulót követően gálakoncerttel és díjátadó ceremóniával zárul.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Világverseny hatéves ciklusra és a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira épül: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére. A hangszeres versenyek közötti években a zeneszerzésre összpontosít, e fordulók nyertes művei kerülnek be a következő év kötelező darabjai közé.

Ide kapcsolódik:
Dobos Dániel nyerte az idei Bartók Világversenyt

A ciklus a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, 2018-ban zeneszerzők megmérettetésével folytatódott, a 2019-es zongora fordulóra pedig március 25-ig lehet jelentkezni Bartók Béla zongorára írt Szvitjének Scherzo, vagy Allegretto tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével. Az elődöntőbe kerülő tizenkét zongoristának többek között a tavalyi zeneszerzőverseny első helyezettje, Dobos Dániel Drumul Dracului című művét és megosztott harmadik helyezettje, Stark János Mátyás Toccata című művét is repertoárra kell tűznie.

A Zeneakadémia falai között tanult és tanított Bartók, bármelyik sarokba húzódunk az épületben, ott van az ő szellemisége, ott van a bartóki zene lelke. Különleges jelképértéke van annak, hogy idén a jelentkezési határidő épp Bartók születésnapjára, március 25-ére esik” – hangsúlyozta Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a verseny ötletgazdája.

„Lehetetlen felsorolni, mennyit nyertem a Bartók versenynek köszönhetően. Egy klasszikus művel, Beethoven D-dúr hegedűversenyével érkeztem, de a felkészülés alatt jobban megismerhettem Bartók művészetét és személyét. A zsűri szigorú repertoárt határozott meg a jelentkezőknek, ám előadóként a zeneművek értelmezésekor kicsit önmagunkat is felfedeztük”– mondta a versenyciklus első hangszeres fordulója, a 2017-es hegedűs verseny francia-holland győztese, Cosima Soulez-Lariviére. A zongoristák 60.000 euró összdíjazású versenyének zsűrije idén is a fordulónként meghatározott repertoárt előadó versenyzők közül választja ki a nagydöntő három befutóját, akik Bartók Béla három zongoraversenyének egyikét adják majd elő. A Díjkiosztó Gála-koncertet szeptember 15-én rendezik a Zeneakadémia Nagytermében.

Ide kapcsolódik:
Hannoverben is a Bartók Világverseny győztese a legesélyesebb

A zsűriben ezúttal is a világ élvonalába tartozó művészek kaptak helyet. A kilenc tagú döntőbizottság munkájában részt vesz a Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője; Bartók Béla életművének egyik legnagyobb kutatója:Tallián Tibor Erkel-díjas zenetörténész; Andrej Korobejnyikov népszerű ifjú orosz zongoraművész; a világszerte elismert, dél-koreai születésű Steinway-művész, Klara Min, a Manhattan School of Music tanára; a kubai zongorairodalom briliáns darabjainak interpretálójaként is ismert amerikai-orosz Alexandre Moutouzkine; a kiemelkedő norvég zongorista, Einar Steen-Nøkleberg; Mūza Rubackytė litván zongoraművész, zenepedagógus; valamint az autentikus Liszt- és Bartók-értelmezéseiről is híres japán zongorista, Kendzsi Watanabe.

A részletes versenykiírás, a jelentkezési lap és további információk is elérhetők ide kattintva.

A Bartók Világverseny és Fesztivál a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, Bartók Béla születésének 135. évfordulóján. A Bartók-jogok felszabadulásával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyan versenyfolyam létrehozását tűzte ki célul, amely sokoldalúan bemutatja Bartók géniuszát, és közben nevét egyértelműen Magyarországhoz és a Zeneakadémiához köti. A Bartók Világverseny emellett nem csupán hangszeres seregszemle: a kétévente megrendezendő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget is megszólító változatos programokkal egészül ki egész hetes fesztivállá.

Promóció

X
X