Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek Van-e jövője az európai irodalmi együttműködésnek?

Van-e jövője az európai irodalmi együttműködésnek?

Az ELit Literaturhaus Europa elnevezésű projekt az európai irodalmi együttműködés új formáit keresi. A kezdeményezés középpontjában a kortárs európai irodalom megfigyelése, kutatása, az irodalmi fejlemények és innovációk publikálása, valamint az európai irodalom terjesztése áll. Magyar részről az Európai Kulturális Alapítvány vett részt a projektben. Az alapítvány célja, hogy elősegítse az európai együttműködést és párbeszédet a kultúra területén. A projektről Rajk Judittal, az alapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk.

- hirdetés -

A 2015 és 2018 között futó ELit projekt egy virtuális obszervatórium, az európai irodalmi élet think tankje, amely hálózatként fogja össze az európai irodalmi szervezeteket, intézményeket, szerzőket, irodalmárokat és szakértőket. A kezdeményezés célja, hogy előmozdítsa és támogassa a különböző európai térségek közötti átjárást és közvetítést. A hat ország irodalmi intézményeit magába foglaló partnerség felolvasásokat, műhelymunkákat és beszélgetéseket szervezett Budapesten, Ljubljanában, Londonban és Párizsban. A projekt lehetőséget adott a szerzők számára, hogy műveiket más nyelveken is megismerhessék. Emellett célja még, hogy kutassa és folyamatosan publikálja a kortárs irodalom tendenciáira vonatkozó megfigyeléseket és kommentárokat, valamint hogy a digitális médiumok térhódítását figyelembe véve új irodalomközvetítési és -publikálási formákat dolgozzon ki.

ELiT Literaturehouse Europe
2015. 01.01. – 2018. 12.31.
200,000 EUR

- hirdetés -

A projekt keretén belül a partnerek közösen indítottak egy blogot, ahol heti rendszerességgel jelennek meg bejegyzések az Európában elismert kortárs szerzők tollából. Ez a közös felület színes és átfogó képet ad az elmúlt 4 év irodalmi, kulturális és társadalmi változásairól.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban – fotó: Európai Kulturális Alapítvány

Budapesten minden évben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretein belül szervezték meg az ELit projekthez kapcsolódó eseményeket. Az eseménysorozat állandó eleme volt egy tapasztalatcserén alapuló workshop, ahol fiatal magyar írók és irodalomkritikusok találkozhattak az Európai Unió Irodalmi Díját elnyert szerzőkkel. Ezen kívül külföldi és hazai szerzők felolvasását, beszélgetéseket, nyílt vitákat és zenés irodalmi esteket is szerveztek.

Rajk Judit elmondása alapján az Európai Kulturális Alapítvány számára – mivel egy kis szervezetről van szó – nagy erőpróbát jelentett végigvinni azokat a folyamatokat, amelyek ahhoz kellettek, hogy hivatalos partnerként tudjanak részt venni a pályázatban. Emellett a pályázat első évében az adminisztráció és a pályázatban használt sajátos terminológia is nehézségeket okozott. Hozzátette, hogy mindezek ellenére érdemes és fontos belevágni egy-egy ilyen projektbe.

Ide kapcsolódik:
Mit tanulhatunk a környező országok irodalmából?

„Magyarország egyre inkább egy bezárkózó ország, így minden alkalmat meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy párbeszédet, interakciót kezdeményezzünk a külvilággal. Ezzel bízott meg minket Ferge Zsuzsa és Konrád György a szervezet megalapításakor. A kulturális párbeszédben és a nemzetközi nyitásban hiszünk, ezekért dolgozunk.”

Az ELit 2018 őszén zárult le egy nagyszabású fesztivállal, az Európai Irodalmi Napokkal Ausztriában, Wachauban, ahol meghívott nemzetközi szerzők és vendégek közreműködésével mutatták be a projekt eredményeit, amelyek a projekt honlapján is elérhetők cikkek, blogbejegyzések, dossziék és e-könyvek formájában.

A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Kollégáink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.