Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Múlt századi csillagok Szakmunkásból vezető operaénekes – Simándy Józsefre emlékezünk

Szakmunkásból vezető operaénekes – Simándy Józsefre emlékezünk

Simándy József a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja volt. Gyönyörű orgánumával és nagyszerű színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének.  

- hirdetés -

Simándy József neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével, de számos más tenor szerepet is megformált pályája során. Az operairodalom mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapest mellett vidéki helyszíneken is, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban.

„Simándy József már gyerekkoromban fogalom volt.”

- hirdetés -

„Sokszor hallottam őt a rádióban minden műfajban, operában és operettben egyaránt, de magyar nótát is énekelt, s mind annyira szép, hiteles és őszinte volt” – mondta róla Csavlek Etelka operaénekesnő, aki Simándyval a Bánk bánban állhatott egy színpadon: „El se hittem igazán. Volt bennem egy drukk, nem félelem, hogy megfelelek-e, és hogyan fogad el engem egy ilyen óriási művész, mint Simándy?”

Simándyt tudásvágya és áldozatvállalása segítette, hogy rendkívül nehéz családi és anyagi körülményei dacára – autószerelő szakmunkásból – az ország vezető operaénekesévé váljon. A művész egész pályáját végigkísérte a közönség szeretete.

„Fegyelemben élte az életét, alárendelt mindent a hangjának és a produkcióknak, szinte önmegtartóztató módon szentelte az életét a pályának. Egy énekes óriás volt, a magyar operajátszás egyik legfényesebben tündöklő csillaga” – emlékezett rá Barlay Zsuzsa Liszt Ferenc-díjas oratóriuménekes, operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja az Opera-Világ hasábjain, Simándy születésének 100. évfordulóján. „Vigyázott a hangjára, mert – ahogy a könyvében is írta – az embernek meg vannak számlálva a magas C-i, nem szabad eltékozolni. Nagyon szerettem vele énekelni, mert isteni partner volt. Rendkívül figyeltünk egymásra színpadon, a legkisebb rezdülésekből is éreztük, mit akar a másik.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.