Papageno Radio
Címlap A dél-koreai Tegui Operaház előadása vendégszerepel az Erkel Színházban

A dél-koreai Tegui Operaház előadása vendégszerepel az Erkel Színházban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Immortal Love, vagyis Halhatatlan szerelem címmel mutatják be a dél-koreai Tegui Operaház előadását április 11-én, az Erkel Színházban. A látványos videóvetítéssel, hagyományos öltözetekkel és hangszerekkel érkező, koncertszerű produkció a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulója alkalmából látogat Budapestre.

A tradíciókból és a dallamos, könnyen befogadható kortárs zene elemeiből egyaránt inspirálódó drámai alkotás a középkori koreai társadalmi és mitológiai hagyományokból építkezve meséli el a fiatal pár, Eungtae és Yeoni szerelmének történetét, amire a visszautasított istenség, a féltékeny Palmoksura átka hoz rontást.

A Halhatatlan szerelem című opera ihletője egy 1997-ben felfedezett, 420 éves levél volt, amelyet egy Andong város közelében feltárt kriptában találtak meg. Ebben egy özvegyen maradt asszony vall fiatalon elhunyt férjéhez intézett soraiban a generációkon is átívelő, halhatatlan szerelemről. A hagyományok és a modernitás sajátos elegye jól jellemzi a kortárs zeneszerző, Cho Sungryong alkotását, aki tanulmányait hazája mellett az Egyesült Államokban végezte, jelenleg pedig az Andongi Egyetem zenei karának zeneszerzés-professzora.

A Halhatatlan szerelem a tegui opera előadásában – forrás: Operaház

Az előadás főszereplői közül többen is komoly nemzetközi tapasztalatokkal érkeznek Budapestre. A Yeonit megformáló szoprán, Ma Hyeseon tanulmányait Olaszországban végezte, és számos európai szakmai elismerés mellett első helyet ért el a Trapaniban megrendezett, rangos Guiseppe Di Stefano nemzetközi énekversenyen. Az Eungtaet alakító tenor, Oh Yeangmin és a Palmoksurát megszemélyesítő basszista, Yoon Sungwoo is ugyancsak több előkelő helyezést ért el olasz énekversenyeken, és repertoárjuk is elsősorban az itáliai szerzők műveire terjed ki.

A nyugati szimfonikus zenekari hangzást a koreai hagyományok figyelembe vételével két tradicionális hangszer, a csanggu dob és a hegum nevű koreai hegedű egészíti ki, amit a közreműködő korai művészek szólaltatnak meg. A hagyományos viseleteket is felvonultató, koncertszerű produkcióhoz ugyanakkor látványos vetítéssel is készül a Tegui Operaház.

Ide kapcsolódik:
Magyar kulturális évadok Izraelben, Japánban, Dél-Koreában és Kínában

A darabbal az elmúlt hetekben már behatóan ismerkedett a Magyar Állami Operaház énekkara. A Halhatatlan szerelem nyelvi téren különleges és nehéz feladat elé állítja a nagy múltú együttest, hiszen korábban még nem énekeltek koreai nyelven. Erdélyi Dániel karnagy, a mű egyik betanítója szerint a viszonylag könnyen elsajátítható zenemű olykor filmzenei fordulatokat és a magyar népzenéből ismert pentaton dallamokat egyaránt használ. A közönségnek minden bizonnyal változatos élményt nyújt majd az előadás, amiben a kíséretet biztosító zenekar mellett az énekkar többek között a nimfák énekében (női kar), a vadászkórusban (férfikar) vagy a nászkar az esküvői képben is jelentős szerepet kap.

Koreaiul tanul a Kórus

Januárban telt ház előtt, nagy sikerrel mutatkozott be Dél-Koreában a Bánk bán koncertszerű változata, amelynek betanításában az Opera szólamvezetői Dénes István karmesterrel közösen segédkeztek a koreai zenekarnak és énekkarnak, míg a szólista szerepekre ugyancsak kiváló magyar művészeket mozgósított intézményünk. Április 11-én mi viszonozzuk a vendéglátást, a Tegui Operaház mutatja be az Immortal Love (Halhatatlan szerelem) című előadást az Erkel Színházban, amire az Opera kórusa már javában készül. A próbák egyikére az Opera Cafe kamerája is ellátogatott.

Közzétette: Operaház – 2019. március 1., péntek

A koreai szólisták, Baek Jinhyun karmester és a további munkatársak várhatóan az április 11-i előadás előtt egy héttel csatlakoznak az előadás betanításába. A Tegui Operaház ezzel a produkcióval viszonozza a Magyar Állami Operaház január 17-i vendégszereplését, amikor Erkel Bánk bánja szólalt meg magyar szólisták – köztük László Boldizsár, Komlósi Ildikó és Rőser Orsolya Hajnalka – főszereplésével, továbbá az Opera szólamvezetői és Dénes István karmester betanításában, a koreai zenekar és énekkar előadásában. Mindkét előadás a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójához kapcsolódó jubileumi év keretében jött létre.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X