Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Banksy Magritte-parafrázisa kerül kalapács alá Hongkongban

Banksy Magritte-parafrázisa kerül kalapács alá Hongkongban

Március 29-én a Christie’s hongkongi modern és kortárs árverésén nyolcvanöt tételt visznek kalapács alá. A művek közül a legmagasabb előzetes becsértéket az inkognitóját konzekvensen és – az időről időre fel-felreppenő „leleplezések” ellenére – mindmáig sikeresen őrző brit graffitiművész, Banksy egyik munkája kapta: a René Magritte szürrealista festőművész talán legismertebb képét parafrazáló This is a pipe (Ez egy pipa/cső; angolul mindkettőt jelentheti a „pipe”) című képéért 2,8–3,8 millió hongkongi dollárt (a cég által a katalógusban megadott átszámítás szerint 358.391–486.388 amerikai dollárt) vár a ház.

- hirdetés -

Persze a kortárs művészet legnagyobb fenegyereke nem véletlenül az, aki: az ő 2011-ben készült, 69×80×29 centiméteres „pipája”, bár a képre írt szöveg azt állítja, hogy az, nem egy pipa, még csak nem is annak valamiféle ábrázolása, mint Magritte-nál a „nem pipa”, hanem egy a kép síkjából a térbe kiálló ócska, szürke, vas kerti vízcsap sárga elzáró-tekerővel.

- hirdetés -

Banksy ezzel a „szürreális” gesztussal utal – és egyben alighanem tiszteleg is előtte – az 1967-ben elhunyt belga művész-előd minden bizonnyal legismertebb munkájára, az 1928–29-ben festett La trahision des images (A képek árulása) című festményre, amely, mint ezt nyilván mindenki ismeri, egy festett pipát ábrázol, alatta a Ceci n’est pas une pipe (Ez nem egy pipa) felirattal. És hát valóban: bár a képen egy „pipát” látunk, az természetesen nem az, nem maga egy dohányzásra alkalmasan kifaragott, üreges fa-tárgy, hanem a pipának „csak” a képe, képzőművészeti megjelenítéssel történő felidézése. Magritte munkája ma a Los Angeles County Museum of Art gyűjteményének becses darabja, így annak ma érvényes műkereskedelmi értéke természetesen nem mondható meg.

René Magritte: A képek árulása – forrás: Wikipedia

Nem így Banksy „pipájáé”, amelyet nem is olyan régen, éppen két évvel ezelőtt, 2017 márciusában egyszer már árvereztek: akkor a Sotheby’s londoni aukcióján – 120–180.000 fontos becsérték után – 284.750 fontot (346.228 dollár) adott meg érte valaki.

Ide kapcsolódik:
Egy német múzeumban állítják ki Banksy félig ledarált képét

És amit még biztosan tudunk:

Banksy eddig aukciós rekordja 2008 februárjában született meg, amikor is a Sotheby’s New York-i árverésén 1,87 millió dollárt ért meg valakinek a művész egyik, eredetileg „mindössze” 250–350.000 dollárra becsült, vászonra stencilezett festménye, ami nem más, mint egy Damien Hirst-kép „Banksyesítése”.

Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy azt az árverést jótékony céllal, az afrikai AIDS-betegek megsegítésére rendezték, és hát tudjuk, hogy ilyen alkalmakkor a tehetős vásárlók hajlandók akár mélyebben is zsebükbe nyúlni.

Ide kapcsolódik:
Ezrek zarándokolnak Walesbe Banksyt látni

Nem volt viszont ilyen „szívbéli” oka annak a vásárlónak, aki tavaly októberben a Sotheby’s londoni árverésén – 200–300.000 fontos becsérték után – végül 1.042.000 fontot (1.135.219 dollár) adott azért a Girl with Balloon (Lány luftballonnal) című Banksy-képért, amelyik aztán, mint ahogyan erre alighanem mindenki emlékezhet, a leütés utáni pillanatokban még ott, az árverési teremben a közösség és az árverezőház munkatársai legnagyobb döbbenetére a keretébe a művész által előzetesen beépített iratmegsemmisítő beindulásával félig ledarálta önmagát.

Arra, hogy március 29-én Hongkongban is valami hasonló történjen, mondjuk elkezdjen víz folyni a képbe applikált csapból, nem lenne érdemes nagy összegben fogadni.

De azon azért majd ne lepődjünk meg nagyon, ha a kép leütési ára esetleg jelentősen magasabban lesz, mint az előzetes becsértéke volt. Hiszen végül is mégis csak egy nem akármilyen művésznek egy nem akármilyen munkájáról van szó.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.