Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Capture Fotópályázat – Képekkel az egyenlőtlenségek ellen

Capture Fotópályázat – Képekkel az egyenlőtlenségek ellen

Művészet, társadalmi felelősségvállalás és tudatformálás egyben – mi más kellhetne ahhoz, hogy egy jó ügy sikeressé váljon? Budapesti diákok egy kis csoportja immár második éve szervezi meg a Capture Fotópályázatot, amely azt hivatott megmutatni, hogy mind tehetünk azért, hogy boldogabb világban éljünk.

- hirdetés -

Mind tisztában vagyunk a társadalmi egyenlőtlenségekkel, de sokszor nem látjuk, mit tehetnénk ezek ellen, ezért inkább elfordulunk tőlük – remélvén, hogy ha nem látjuk, kevésbé érezzük majd rosszul magunkat. Lehet, hogy így van; lehet, hogy nem, de az biztos, hogy ez a típusú struccpolitika nem túl konstruktív…

A Capture Fotópályázat kiírói szeretnék megmutatni az embereknek, hogy lehetnek ők azok, akik a változást hozzák. A pályázat koncepciója, hogy a versenyzőknek különböző magyarországi civil szervezetek munkásságának derűs pillanatait kell megörökíteniük, bemutatva ezzel, hogy ezeket a problémákat nem ignorálni, hanem megoldani kell. A feltörekvőben lévő projekt szervezői, idén már harminc szervezettel állnak kapcsolatban – de akármilyen szervezettől jön pályázó, részt vehet a versenyben.

- hirdetés -

A pályázat direkt fiatalokra optimalizált, mert ha az ő világlátásukat sikerül megnyitni, azzal befolyással bírhatunk a jövő társadalmára. A középiskolásoknak amúgy is kötelező az ötven közösségi munkaóra, és szerencsére a legtöbb, a Capture Fotópályázattal kapcsolatban álló szervezet szívesen elszámolja nekik a pályázatra történő fotózást. A pályázat kiírói őszintén hisznek a tudatos ifjúságban, és a képek erejében. Úgy látszik, ezzel nincsenek egyedül, hiszen idén már a Magnet Bank és a Szimpla is beálltak az ügyük mögé.

A szervezők többsége a Mathias Corvinus Collegium tagja: az intézménynek roppant fontos a társadalmi felelősségvállalás, és hogy ilyen téren is tudatos fiatalokat neveljen ki. Itt született meg a gondolat, hogy ezt az üzenetet próbálják minél szélesebb körben terjeszteni. Erre a fotót tartották a legideálisabb csatornának, hiszen az Instagram korában élünk; a fiatalok jelentős része már így is sokat fotóz hobbiszinten, ráadásul a jelenséget, amire a pályázat fókuszál, sokkal célravezetőbb vizuálisan bemutatni, mint akármilyen más módon. Mivel diákokat szeretnének megfogni a projekttel, igyekeznek minél több középiskolával és egyetemmel kapcsolatba lépni az ügy érdekében.

A pályázat lezárultát követően szakmai zsűri fogja pontozni a képeket, illetve közönségszavazást is hirdetnek majd. A legjobbnak ítélt munkákból tárlat nyílik, amely nyáron vándorkiállításként fogja járni az országot.

Bővebb információ és részletes versenykiírás itt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.