Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Egy elképesztő vokális hagyomány, amivel csak az albánok rendelkeznek

Egy elképesztő vokális hagyomány, amivel csak az albánok rendelkeznek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezésre kerülő PONT Fesztivál polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozatának idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, akik az UNESCO által is védett tradícionális többszólamú éneklés eksztatikusságát mutatják be az emberi hangban rejlő őserő és évszázadok tapasztalatainak lenyomataként.

A disszonancia vad szépségét ismerhetjük meg a ma is élő albán polifonikus éneklés által, mely magába olvasztja a balkáni szláv népek, a szomszédos görög és az olasz zenekultúra hatásait is. Az albán zenei tradíciók közül a legjellegzetesebb a polifonikus férfikórusoké, amelyeknek hangzása nagyon hasonló a Földközi-tenger másik medencéjében, Szardínián és Korzika szigetén jellemző kórusokéra, de a grúz többszólamúságot is felidézi, amely szintúgy erős hagyományokon alapszik.

Elsősorban Albánia déli részére jellemző ez, a közeli hangok súrlódásától életre kelő énekhagyomány, melynek magját a dallamot kísérő monoton kitartott hang, a burdon adja, ami folyamatosan vagy ritmikai variációkkal is megszólalhat a néha kiáltásokkal tarkított fő szólam felett.

A polifónia tehát többszólamúságot jelent, az izo- előtag pedig az orgonapont-szerűen kitartott mély burdonkíséretre utal.

A férfikórusok repertoárja a társadalmi, családi eseményekhez kapcsolódik, mint amilyen a lakodalom, a szüret, a temetés vagy a különféle vallási ünnepek. Ahogy a hagyományos zene általában, a polifonikus éneklés tudománya is szájhagyomány útján terjedt apáról fiúra, de a gazdasági nehézségek miatt bekövetkezett nagyfokú migráció ezt a tradícionális átadási módot megszűntette.

A kísértetiesen gyönyörű albán polifonikus éneklés az egyik legelképesztőbb vokális hagyomány, amelyet az emberiség létrehozott. Sajátos harmóniai felépítésében és a felső szólam különleges, trillázó technikájában áll különlegessége, ezek teszik egyértelműen felismerhetővé más európai kóruséneklési tradícióktól.

A 2019-es Tavaszi Fesztivál további háttéranyagaiért keresse tematikus blogunkat.


Az Albanian Iso-Polyphonic Choir héttagú együttese a lehető legélőbben, teljesen autentikus módon mutat be albán és olasz nyelvű dalokat, a modernizmus bármely elemét kizárva előadásából.

Promóció

Stream és színház

X
X