Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Egy hónap múlva kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Egy hónap múlva kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az orosz kultúra jelenti majd a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik legerősebb fókuszát; a rendezvénysorozat április 5. és 22. között klasszikus zenei koncertekkel, opera-, balett-, tánc- és színházi előadásokkal, jazz- és könnyűzenei estekkel, kiállításokkal várja a közönséget.

A BTF valójában Budapest kultúrájáról szól – hangsúlyozta a fesztivál március 1-jei sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke.

Káel Csaba – fotó: Posztós János / BTF

Mint megjegyezte, szimbolikus jelentősége van annak, hogy a BTF programját a főváros napokban megnyílt új kulturális színterén, a Nemzeti Táncszínházban mutatják be, amely a fesztivál több előadásának is otthont ad majd.

Ide kapcsolódik:
Megnyílt a Nemzeti Táncszínház új épülete

Idén a BTF orosz szerzők művein, illetve orosz előadókon keresztül is közelebb hozza Oroszország gazdag kultúráját a magyar közönséghez. Káel Csaba kiemelte Valerij Gergijev fellépését: a világ egyik legkeresettebb karmestere a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarával, illetve balettegyüttesével Csajkovszkij Jolantáját, majd Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be Budapesten.

Wigama Lekko – fotó: Posztós János / BTF

A BTF nyitóelőadása pedig világszenzációnak ígérkezik: Muszorgszkij Hovanscsina című operájának rekonstruált, eredeti változatát mutatják be a Magyar Rádió Zenei Együttesei, orosz szólistákkal.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a BTF-hez csatlakozó tematikus programsorozatokról ejtett szót: a Zsabó Fesztivál például a régizene rajongóit szólítja meg, a MITEM rangos színházi társulatokat hoz el, a POKET az irodalmi klasszikusokat közelíti meg újszerűen, a Budapest Art Week keretében pedig mintegy 70 kiállítás nyílik.

Káel Csaba hozzátette, idén a reneszánsz legnagyobb sztárját ünnepli majd a fesztivál: Michelangelo grafikáiból nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, de a Bauhaus mestereit is több tárlat mutatja be.

Ide kapcsolódik:
Jön az első magyarországi Michelangelo-kiállítás

Goda Gábor és az Artus A Szél kapuja című, új előadással készül a fesztiválra. A koreográfus elmondta, hogy hosszú ideje foglalkozik a taj-csi csuan művészetével, amelynek alapját a természetből építkező gesztusok adják; erre a mozgásvilágra épül majd a letisztult, minimalista produkció.

Ide kapcsolódik:
Goda Gábor koreográfus kapta az Eck Imre-díjat

Dobozi Borbála csembalóművész elárulta, hogy koncertjén 18. századi cseh mesterek elfeledett, de újrafelfedezésre méltó műveiből válogat, abból a korszakról, mikor Csehországot „Európa konzervatóriumának” tartották.

A fesztivál teljes programja itt böngészhető.

A BTF programjaival foglalkozó tematikus blogunkat itt olvashatják.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!