Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Jazztörténetek Elhunyt Hal Blaine, a világ egyik legjobb dobosa

Elhunyt Hal Blaine, a világ egyik legjobb dobosa

90 éves korában elhunyt a rocktörténelem egyik legnagyobb dobosa, Hal Blaine, aki hosszú pályafutása alatt több mint hatezer szám felvételén dobolt. 

- hirdetés -

Hal Blaine a massachusettsi Holyokeben született 1929 februárjában. Nyolcévesen kezdett dobolni.

A Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb dobosát összegyűjtő listáján az ötödik helyen szerepel.

- hirdetés -

Olyan hírességek kérték fel az együttműködésre, mint Elvis Presley, Nancy Sinatra, a Beach Boys, a Simon & Garfunkel duó vagy John Lennon. Charlie Watts, a Rolling Stones együttes dobosa, aki februárban Blaine 90. születésnapján játszott, arról írt a mikroblogján, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért együtt ünnepelhetett vele.

A Rock and Roll Hírességeinek Csarnoka szerint, amelybe 2000-ben iktatták be, Blaine bárki másnál több sikerszámban dobolt a rockkorszakban: 40 olyan dalban, amelyek a toplistát vezették és 150 olyan számban, amelyek bekerültek a top 10 közé. Ő dobolt Elvis Presley Return to Sender, a The Byrds együttes Mr. Tambourine Man, a Simon & Garfunkel duó Mrs. Robinson és a The Mamas and The Papas együttes California Dreamin felvételén is, valamint ő játszott a Batman főcímzenéjében.

Pályafutása késői éveiben megírta memoárját, szimpóziumokon lépett fel és fiatal dobosokat is tanított. Hal Blaine 2018-ban Grammy-életműdíjat kapott.

(Via Origo)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.