Papageno Radio
Címlap Eötvös Pétert választotta az Évad Művészének a Müpa

Eötvös Pétert választotta az Évad Művészének a Müpa

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Drezdai Staatskapelle és Christian Thielemann, Kirill Petrenko és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Concentus Musicus Wien, Rudolf Buchbinder, Paavo Järvi, Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln, Fischer Ádám, Rolando Villazón, Bryn Terfel, a Nemzeti Filharmonikusok – a 2019/20-as évadban is karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, 15 különböző bérlettel, különleges programokkal és a nagy sikerű sorozatok folytatásával várja a közönséget a Müpa.

„Minden évadban kiemelt figyelmet szentelünk egy-egy alkotónak és együttesnek. 2019/20-ban egy olyan kivételes zenekart és egy olyan világszerte csodált zeneszerzőt és karmestert ünnepelhetünk, akikre büszkén mondhatjuk, hogy otthon érzik magukat nálunk a Müpában” – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Az évad művésze 2019/20-ban a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter, akivel az új évad során alkotóként és dirigensként egyaránt találkozhat majd a közönség, az évad együttese pedig a hazai zenei élet kiváló és mértékadó formációja, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar.

A Zenekari páholy bérletsorozat részeként ismét ikonikus együttesek és világhírű karmesterek követik egymást: a Berlini Filharmonikusokat Kirill Petrenko, az Izraeli Filharmonikus Zenekart Zubin Mehta vezényli.

Ide kapcsolódik:
A Berlini Filharmonikusok tiszteletbeli tagjává avatták Zubin Mehtát

A Szólisták és zenekarok sorozat keretében Drezda legendás együttesét korunk egyik legjelentősebb dirigense, a Magyarországon első ízben fellépő Christian Thielemann vezényli, a koncert szólistája Rudolf Buchbinder lesz, a Tonhalle Orchester Zürich pedig Martin Fröst klarinétművésszel lép színpadra. A Hang-szálak bérletben mások mellett a sokoldalú, mexikói származású francia tenor, Rolando Villazón, Bryn Terfel és Waltraud Meier nevével találkozhatnak a nézők.

Ide kapcsolódik:
Rados Ferenc egykori növendéke, Kirill Gerstein érkezik Budapestre

A Régizene Fesztivál és a hozzá kapcsolódó bérlet a műfaj hazai és nemzetközi kiválóságait sorakoztatja fel: érkezik A Felvilágosodás Korának Zenekara, a Nicolas Altstaedt irányításával muzsikáló Haydn Philharmonie, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint a Savaria Barokk Zenekar.

Waltraud Meier – fotó: Nomi Baumgarti

Ismét a jövő világsztárjait mutatja be az Európai Hangversenytermek Szövetségével (ECHO) közösen életre hívott, fiatal tehetségeket bemutató sorozat, a Rising Stars, ahogy a Felfedezések sorozat is kivételes ifjú karmesterek és hazai zenekarok együttműködésére ad lehetőséget.

Ide kapcsolódik:
Megjelent az Orfeo Zenekar legújabb Rameau-lemeze

A 2019/20-as évadban további könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz produkciók és táncelőadások követik majd egymást: összetéveszthetetlen hangzásvilágával nyűgözi le a közönséget Egyesült Államokból érkező Calexico and Iron & Wine, és Budapestre látogat a többszörös Grammy-díjas Cécile McLorin Salvant és Sullivan Fortner is.

Bryn Terfel – forrás: Müpa Budapest

Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzene legizgalmasabb formációi a Hey, June!  fesztiválon állnak színpadra, és természetesen továbbra is Fesztivál Színház ad otthont a világszerte sikert sikerre halmozó, legutóbb a New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) közönségét lenyűgöző Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióinak.

Ide kapcsolódik:
Vági Bence: „A cirkuszban ott a nyers erő”

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában 2019-ben Olaszország kulturális gazdagsága áll.

Sokak kedvence, az egész napos zenei maraton pedig rendhagyó módon ismét a 2020-ban épp 250 éve született zeneszerzőóriás, Beethoven életművéből merít.

2020 júniusa újra a nemzetközi hírű, sokak által rajongva várt Budapesti Wagner-napok és A nibelung gyűrűje tetralógia bűvkörében telik: a Fischer Ádám vezényelte Ringben olyan sztárénekesek lépnek a színpadra, mint Johan Reuter, Iréne Theorin és Stefan Vinke, de felejthetetlen estét ígér A nürnbergi mesterdalnokok is.

Kiemelten fontos számunkra a jövő közönsége: családi programjaink mellett az ifjúsági előadásaink és a partneriskoláink számára meghirdetett programok is minden eddiginél nagyobb sikerrel és nézőszámmal futnak

– mondta el Káel Csaba. Hangsúlyozta, hogy a Müpa programkínálatában a gyermekeknek szóló hangversenyek és programsorozatok mellett interaktív foglalkozások, fejlesztő, interakcióra épülő VR-játékok várják a kisebbeket és nagyobbakat: több műfajban, többféle korosztályra hangolva, a hét minden napján.

Ide kapcsolódik:
Káel Csaba Budapest kulturális és turisztikai nagykövete lett

2019/20-ban is folytatódnak az igen népszerű Metropolitan-közvetítések, és a Müpa nagy sikerű irodalmi estjei – a Literárium és a Literárium extra – az új évadban olyan kiváló szerzőket vonultatnak fel, mint Dragomán György, Szabó T. Anna, Ugron Zsolna, Ágh István, Závada Péter és Simon Márton. A Vers-estek sorozat a Nemzeti Színházzal, a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Színház és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben olyan költőóriások előtt tiszteleg, mint Tóth Árpád, Füst Milán és Dsida Jenő.

Az intézmény a 2018/19-es évadban hosszú távú stratégiai partnerségre lépett a világ egyik legkörnyezetbarátabb prémium autógyártójának tekintett Lexus márkával; az együttműködés a következő szezonban is folytatódik. A Müpa 2019 elején stratégiai megállapodást kötött a Moholy Nagy Művészeti Egyetemmel, és az intézmény egyetemi együttműködő partnereinek köre a tervek szerint tovább bővül majd.

„Az innováció az új formák és eszközök keresése, a folyamatos megújulás az intézmény mindennapjainak része. Megtalálható a Müpa programjaiban, a kommunikációs stratégiájában és a világszínvonalon dolgozó csapatunk szenvedélyes elhivatottságában is. Ez a szemlélet jelen van, amikor urbanisztikai szakemberekkel együtt gondolkodunk arról, hogy milyen kivételes lehetőségek rejlenek a Müpa környékének fejlesztésében, és akkor is, amikor stratégiai együttműködést kötünk az egyetemekkel, hogy megértsük, mi foglalkoztatja leginkább a felnövő generációkat” – fűzte hozzá Káel Csaba, kiemelve, hogy Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és legmodernebb művészeti központja az új szezonban is kulcsfontosságúnak tartja, hogy

a kulturális szektor egyik legismertebb szereplőjeként ne csupán kövesse, de formálja is a trendeket.

Káel Csaba azt is hangsúlyozta, hogy az intézmény rendkívül büszke arra, hogy a Müpa elkötelezett és hűséges közönsége és ezzel együtt a Müpa+ hűségprogram tagjainak száma évről évre nő; utóbbi idén már 17 000 tagot számlál.

Az intézmény március 20-tól a Müpa+ hűségprogram Platina szintű, március 21-től az Arany és Ezüst szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az új szezon bérleteire. A nagyközönség számára március 22-től lesznek elérhetők a bérletek a Müpa jegypénztáraiban és online.

Promóció

X
X