Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Hogyan kerülhet svájci balettszínpadra Tevje, a tejesember története?

Hogyan kerülhet svájci balettszínpadra Tevje, a tejesember története?

A nevét Sólem Aléchemtől kapta, világhírét a Hegedűs a háztetőn című musicalnek köszönheti, ám Tevje valódi teremtője a kelet-európai történelem és az évezredes zsidó sors volt. A szorongatott, mégis életigenlő tejesember családja és hagyományőrző közössége – ezúttal balettszínpadon.

A cikk eredetileg a BTF magazinban jelent meg.

- hirdetés -

„Hiszen azt mondják terólad, hogy igazságos és kegyes Isten vagy, miért jut hát egynek minden, a másiknak semmi? Miért adsz az egyiknek vajas zsemlét, a másiknak csak gondokat?” Ilyesformán faggatja a makacsul kiismerhetetlen Fennvalót a jiddis nyelven alkotó nagy író, Sólem Aléchem Tevjéje, aki legelső alkalommal 1894-ben lépett az olvasók elé. A gondokkal és leánygyermekekkel bőségesen megáldott tejesember kisvilága, amely egyszerre kényszerül megtapasztalni a modern világ kihívásait meg a középkoriasan sötét előítéleteket és indulatokat, meghitten ismerős számunkra itt, Közép- és Kelet-Európában. Humorát értjük, lehetetlen élethelyzeteire ráismerünk, történelmi tragédiája személyesen a miénk, de legalábbis a szomszédainké.

Vajon mennyit érthetnek mindebből a szerencsés Svájcban? Nos, a Ballett Theater Basel 2015 őszén bemutatott előadása arról tanúskodik, hogy meglepően sokat.

- hirdetés -

A társulatot 2001 óta irányító brit koreográfus, Richard Wherlock és többnemzetiségű kreatív csapata, a zeneszerző Olivier Truan, valamint a nagyszerű svájci klezmeregyüttes, a Kolsimcha érzékletesen idézi meg az ezúttal táncosokkal benépesített Anatevkát, Bojberiket, a kelet-európai shtetlek – a zsidó közösségek lakta kisvárosok – fenyegetett, majd utóbb megsemmisített mikrokozmoszait.

A kortárs tánc révén újra elmesélt történet mindazonáltal legalább annyira az öröm, a boldogság és az életszeretet koncentrált és intenzív élményét kínálja a közönség számára, mint a bánatét és a tragikumét.

Mert akárcsak Sólem Aléchem vonatkozó írásaiban vagy épp Bock, Stein és Harnick világhódító musicalében, szintúgy a bázeli Tevje színpadán is a családi és közösségi élet totalitása követel helyet magának: feszültségekkel és megengesztelődésekkel, összeborulásokkal és kiválásokkal, a nemzedékek nagy és végeérhetetlen össztáncával.

Azzal az össztánccal, amelyben, jól tudjuk, mindenkor kitüntetett szerep jut a hagyománynak, az innen nézve megtartó erő gyanánt, onnan viszont valóságos béklyóként azonosítható szokásrendnek. Hiszen ahogyan Aléchem, a tánc szcénájának bristoli születésű világnagysága, Richard Wherlock is képes megtalálni és megmutatni
a lokálisban az egyetemes érvényűt, a folklorisztikus zsáneren túl a mindannyiunkat egymással összekapcsoló és örökkön ismétlődő emberi pillanatok sorát.

Az április 10-én 19.00-kor az Erkel Színházban látható előadásra itt válthatja meg jegyét.

A BTF háttéranyagait megtalálja tematikus blogunkban.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!