Papageno Radio
Címlap Nemzetközi Cimbalomversenyt hirdet a Budapest Music Center

Nemzetközi Cimbalomversenyt hirdet a Budapest Music Center

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Újabb versenyt hív életre a Budapest Music Center 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy 21. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget.

A versenyre 2019. április 7-ig lehet jelentkezni, amelyhez kattints ide!

A BMC-ben augusztus 25-31. között zajló verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. Számos darab született már a képességeire komponálva, többek között Eötvös Péter Da Capo című műve.

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája:

a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhetnek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek.

A jelentkezés egyben a verseny elődöntője, melyhez a versenyzők egy maximum 8 perces bemutatkozó videóanyagot töltenek fel. A középdöntőbe kategóriánként várhatóan 15, a döntőbe pedig kategóriánként 3 versenyző jut be.

A Budapest Music Center a versenyzőknek gyakorlási lehetőséget, a középdöntő és döntő előtt helyszíni próbát, illetve zongorakíséretet, kamarazenei kíséretet biztosít.


A 18 000 euro összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

A Cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános.

Promóció

X
X