Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? „Olcsón” lehet Csáky-szoborhoz jutni – igaz, a művész halála után készült

„Olcsón” lehet Csáky-szoborhoz jutni – igaz, a művész halála után készült

A Bonhams árverezőház április 24-i Los Angeles-i Modern dizájn és művészeti aukciójának egyik tétele a magyar származású kubista művész, Joseph Csaky egyik szobra, amelyet a ház előzetesen 40–50.000 dollárra (az általuk megadott átszámítás szerint 11–14 millió forintra) becsül.

- hirdetés -

Csáky 1888-ban Szegeden született, majd Pesten kezdte meg szobrászati tanulmányait: húsz éves volt, amikor gyalog eljutott Párizsba (útközben apró szobrászati munkákkal tartotta el magát), ahol már 1910-től szerepelt műveivel kiállításokon. Ő volt az első, aki kubista szobrokat készített, és hamarosan a stílus egyik legjelentősebb és legelismertebb szobrász-képviselője lett. Későbbi az art deco stílusában is jelentőset alkotott.

Dolgozott gipsszel, fával, kővel, bronzzal, márvánnyal, üveggel, de rengeteg vázlata, rajza, grafikája is ismert.

- hirdetés -

1922-ben francia állampolgárságot kapott, a világ ma francia művésznek tartja, legfeljebb mint „Hungarian born”, azaz Magyarországon született alkotóként emlékeznek rá. 1971-ben halt meg Párizsban. Munkái olyan nagy közgyűjteményekben találhatók meg, mint mások mellett a párizsi Musée National d’Art Moderne vagy a New York-i Museum of Modern Art, de szerencsére van alkotása a Magyar Nemzeti Galériában is.

Ide kapcsolódik:
30 év után került elő az absztrakt expresszionizmus egyik legfontosabb alkotása

Csáky József szobraival és grafikáival is gyakori szereplője a világ műkereskedelmének; csak a Christie’s árverezőház különböző aukcióin az elmúlt években legalább egy tucat szobra szerepelt, és ezek a ház archívuma szerint 21.250 és 151.500 euró közötti összegekért kerültek új tulajdonoshoz.

A művész eddig elért legnagyobb műkereskedelmi sikere egy 1925-ben készült, 34 centiméter magas, hegyikristályból faragott Téte (Fej) című szobrához kötődik, amelyért 2017 októberében a Sotheby’s párizsi árverésén fizetett ki valaki – 150–200.000 eurós becsérték után – 925.500 eurót (288,5 millió forint; összehasonlításul: a Magyarországon mindeddig legdrágábban elárverezett műtárgy leütési ára 240 millió forint volt).

Ehhez képest a most Los Angelesben kalapács alá kerülő munka „szinte ingyen” van – igaz, ezt a 70 centiméter magas, patinázott bronzot, bár egy eredetileg 1919-ben készült plasztika alapján, de csak nagyjából három évvel a művész halála után, 1974 körül öntötték Csáky műhelyében, nyolc példányban, amelyek közül ez az egyes számú. Persze aztán hogy ennek mennyire fog felmenni az ára licitek során, azt majd április végén meglátjuk.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.