Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Szergej Prokofjev unokájával készített új koreográfiát a BANDALOOP

Szergej Prokofjev unokájával készített új koreográfiát a BANDALOOP

A huszonnyolc éve Kaliforniában megalapított BANDALOOP társulatot a kortárs tánc rajongóinak milliói ismerhetik, hiszen Európától Ázsiáig megannyi helyszínen feltűntek már a vakmerő művészek. Korábban a magyar közönségnek is bemutatkoztak, idén pedig legújabb produkciójukkal térnek vissza. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon ezúttal színháztermi körülmények között kápráztatja el a nézőket. A Strings című BANDALOOP-előadást április 6-án este láthatjuk a Müpa színpadán.

- hirdetés -

Amelia Rudolph és táncosai, akik a Londonban élő, világhírű zeneszerzővel és DJ-vel, Gabriel Prokofievvel készítették el legújabb előadásukat, 2017 októberében jártak először Budapesten. Új koreográfiájukban a vertikális tánc művészi eszköztárát a lehető legteljesebb módon aknázzák ki, ezúttal egy zárt térre, a Müpa színpadára szabva.

Két éve a Kálvin tér üvegfalú irodaépületét választották egy előadás helyszínéül:

- hirdetés -

A BANDALOOP alapvetően olyan extrém helyeket választ koreográfiáihoz, mint felhőkarcolók, katedrálisok fala, hídpillérek vagy több száz méter magas sziklák, azaz a mozgás megszokott vízszintes irányát teljes mértékben függőlegesre váltják, nem beszélve arról, hogy képesek akár légüres térben is létrehozni táncelőadásokat.

Nincs számukra lehetetlen, hiszen bármilyen teret képesek bevonni és aktivizálni, amivel természetesen világszerte félelemmel vegyes csodálatot váltanak ki a nézőkből.

Azok az újragondolt mozgásformák, amelyek a csapatot jellemzik – és amelyeket ők tökéletesítettek más együttesek korábbi próbálkozásait követően – nem jöhetnének létre egy egyéni illetve egyedi alkotói látásmód és felfokozott képzelőerő megléte nélkül. Ehhez elengedhetetlenül társulnia kell a legnagyobb igényességnek és precizitásnak, egy mindenek feletti elkötelettségnek, a lehető legjobb fizikai állapotnak, az egymás iránti bizalomnak és a legkörültekintőbb előkészületeknek.

A Strings című produkció egyik főszereplője maga a kötél, amely nem csak fizikailag, de átvitt értelmében is megjelenik a koreográfiában mint az összetartozás, a szakítás, a megfékezés és a felszabadítás szimbóluma.

A BANDALOOP hitvallása az emberi szellem, a természet és a közösségek táncban megfogalmazott együttes ünneplése, mely a hegymászó technikák alkalmazása révén kiterjeszti azt, ami lehetséges, és dacol mindazzal, ami fizikailag lehetetlen.

Az április 6-i előadás előtt 20:00 órai kezdettel a BANDALOOP társulata a Müpa homlokzatán ad ízelítőt lenyűgöző vertikális táncából. A kültéri program ingyenes.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.