Papageno Radio
Címlap 20. alkalommal rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált

20. alkalommal rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Szeged International Guitar Festival idén a huszadik születésnapját ünnepli, így a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon. Koncertek, mesterkurzusok, workshopok, versenyek Szegeden, valamint Budapesten és Szabadkán április 8-14. között.

Az idén huszadik születésnapját ünneplő fesztivál az alapító Pavlovits Dávid szerint mindig is a sokszínűségre törekedett: így az elkövetkezendő napok során egyaránt hallhatunk gitárt szóló és zenekari szerepkörben, a legváltozatosabb stílusokban a klasszikus zenétől a flamencón át a fingerstlye technikájú popig, folkig.

Az idei év sztárja a fingerstyle brit hercege, Jon Gomm, a klasszikus gitár német kulcsfigurája, Tilman Hoppstock és a flamenco egyik legismertebb művésze, Adam Del Monte az Amerikai Egyesült Államokból, akinek felvételei egyaránt szerepelnek kétszeres Grammy-díjas operában és Steven Spielbergnél és számos, más nagysikerű hollywoodi filmben. Ezenfelül sok más elsőrangú előadó és zeneszerző érkezik Olaszországból, Szlovéniából, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból vagy akár Tajvanról.

Adam del Monte – forrás: adamdelmonte.com

A szegedi közönség egyik kedvenc hazai előadója, Pusztai Antal is fellép és idén itt is bemutatja új zenés-irodalmi műsorát Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka címmel. A rendezvény nemcsak szórakozást nyújt a hangszer szerelmeseinek, hanem interaktív gitároktatást nyújt akár amatőröknek is, akik elismert zenészektől tanulhatnak: nyilvános versenyekkel, mesterkurzusokkal és workshopokkal készülnek a szervezők.

A részletes program ide kattintva érhető el.

A rendezvény a Tisza-parti város mellett „külső helyszíneken”, Budapesten és Szabadkán (Szerbia) is terjeszkedik, kulturális intézetekkel, követségekkel és zenei klubokkal együttműködve.

2018-tól a Szeged IGF tagja a EuroStringsnek, mely az első európai klasszikus gitárfesztivál együttműködés, négyéves, bővülő projekt tizenhét fesztivál részvételével. A professzionális struktúrán alapuló összefogás a feltörekvő gitárművészeknek promóciós és oktatási lehetőséget biztosít, a résztvevő fesztiválok között művészeket, eseményeket és Európa fő gitárversenyét megosztva.

Promóció

X
X