Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A Debreceni Népi Együttes nyerte az I. Béres András Koreográfusversenyt

A Debreceni Népi Együttes nyerte az I. Béres András Koreográfusversenyt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Citerabál című, nagyiványi anyagot feldolgozó produkciójával a Debreceni Népi Együttes nyerte az április 6-án, Debrecenben megrendezett I. Béres András Koreográfusversenyt.

- hirdetés -

A második helyen a nyíradonyi Kispendely Néptáncegyüttes Keszkenőmet add vissza című koreográfiája végzett, míg a harmadik helyet a derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes Isten teremtette a betyárokat című produkciójának ítélte a szakmai zsűri. A verseny különdíját a nyíradonyi együttes kapta autentikusan feldolgozott nyíracsádi táncáért.

A koreográfusversenyen a 25 éve elhunyt néprajzkutató, Béres András és kortársai eddig még feldolgozatlan, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében őrzött gyűjtéseinek színpadra állított táncait láthatta a közönség.

A program részeként szimpóziumot is tartottak, amelyen a szakemberek felidézték Béres András életútját, továbbá a koreográfiákhoz felhasznált archív filmek újbóli felfedezését is megismerhették az érdeklődők.

Versenyen kívül a Kálmán Péter Cucás vezette Szeredás népzenei együttes közreműködésével Béres András olyan legendás koreográfiái is újra színpadra kerültek, mint a Nagybáródi táncok, a Kerezsi leánytánc és a Guinness-rekorder Mikepércsi csárdás. Béres András munkásságát 2017-ben nyilvánította helyi értékké a Debreceni Értéktár Bizottság. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a hagyaték bekerüljön a megyei értéktárba, azt követően pedig a kiemelt nemzeti értékek részévé váljon.

Az 1928-ban született Béres András néprajzkutató, koreográus volt a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, a Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Virágkarnevál ötletadója. Nevéhez fűződik a hortobágyi hídi vásár és a lovasnapok elindítása. Néprajzi gyűjtéseit több kötetben jelentette meg, és számos legendás koreográfiát alkotott.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X