Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A világ legjelentősebb társulatainak szólistái a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán

A világ legjelentősebb társulatainak szólistái a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Holland Nemzeti Balett, a Mariinszkij és a Mihajlovszkij Színház, valamint a madridi Nemzeti Táncegyüttes kiválóságai is fellépnek a Magyar Nemzeti Balett szólistáival a 2014-ben elhunyt nemzetközi hírű balettművész, balettigazgató és az Opera korábbi művészeti főtanácsadója tiszteletére rendezett gálaesten. Az április 14-én az Erkel Színházban látható műsor rendezője Solymosi Tamás balettigazgató, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kollár Imre vezényli.

- hirdetés -

Öt éve hunyt el Nagy Iván nemzetközi hírű balettművész, számos külföldi balettegyüttes művészeti vezetője, aki utolsó éveiben művészeti főtanácsadóként a Magyar Állami Operaház munkáját segítette. Emlékére rendez minden évben nemzetközi gálaestet a Magyar Nemzeti Balett, amelyen a világ legjelentősebb társulatainak szólistái közösen tisztelegnek Magyarország egyetlen klasszikus balettegyüttesének művészeivel Nagy Iván szakmai és emberi kvalitásai előtt.

Ide kapcsolódik:
Ismét megrendezik a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát

A gálaest alkalmából a Holland Nemzeti Balett (Het) két többszörösen díjazott első magántáncosa, Maja Makhateli és Artur Seszterikov George Balanchine Téma és variációk című darabjának fő szólószerepeiben mutatkozik be az Erkel Színházban, a Magyar Nemzeti Balett tánckarával együttműködésben.

Artur Seszterikov – fotó: Angela Sterling

Oroszországból Szentpétervár nagy múltú együtteseit ugyancsak két művész képviseli: az életben is egy párt alkotó Oleszja Novikova, a Mariinszkij Színház első szólistája és Leonyid Szarafanov, a Mihajlovszkij Színház első magántáncosa Viktor Gszovszkij Grand Pas Classique-ját mutatják be, míg a madridi Nemzeti Táncegyüttes két szólistája, Anthony Pina első magántáncos és Ángel García Molinero magántáncos William Forsythe A tökéletesség szédítő erejeThe Vertiginous Thrill of Exactitude című alkotásában működik közre.

Leonyid Szarafanov – fotó: Jack DEvant

A spanyol együttest maga a koreográfus ajánlotta együttműködésre. A darab további szerepeiben a Magyar Nemzeti Balett művészei, Lee Youriim, Balaban Cristina és Melnik Tatiana lépnek fel.

Antony Pina – fotó: Carlos Quezada

Az est további részében a Magyar Nemzeti Balett szólistái közül Felméry Lili és Leblanc Gergely Hans van Manen Trois Gnossiennes című koreográfiáját táncolják, míg az együttes vezető táncosai közül Ivanova-Szoblikova Szofia és Kekalo Jurij Seregi László Spartacus, Melnik Tatjana és Timofeev Dimitrij pedig Balanchine Sylvia Pas de Deux-jét adják elő.

Ide kapcsolódik:
A tánc minden bravúrját felvonultatja új Balanchine-koreográfiájában a Magyar Nemzeti Balett

A gálán ugyancsak közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei. A darabok betanításában a Magyar Nemzeti Balett balettmesterei, Venekei Marianna, Aradi Mária, Rujsz Edit, Solymosi Tamás és Radina Dace, az Opera balettiskolájából a Magyar Nemzeti Balettintézetből Radina Dace, Mráz Kornélia és Vetési Adrienn vettek részt.

Immár hagyományosan a Nagy Iván Nemzetközi Balettgála részeként adják át a Solymosi-díjat is. A Magyar Nemzeti Balett igazgatója által alapított elismeréssel az Opera vezetése A diótörő decemberi sorozatának közreműködő közül a kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeinek, mestereinek egyikét jutalmazza.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X