Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Nyári Fesztivál Alföldi Róbert rendezése is látható lesz a Budapesti Nyári Fesztivál programjában

Alföldi Róbert rendezése is látható lesz a Budapesti Nyári Fesztivál programjában

Nyáron sem maradnak színházi élmény nélkül azok, akik ellátogatnak a Budapesti Nyári Fesztivál budai játszóhelyére, a Városmajori Szabadtéri Színpadra. Az idei repertoárba jobbnál jobb klasszikus darabok, vígjátékok és zenés előadások kerültek: Kosztolányi, Örkény, Fejes Endre, Heltai Jenő, Arthur Miller és Woody Allen mellett Molnár Ferencnek négy darabját is bemutatják a nyár folyamán.

A hagyományosan júniusban zajló Városmajori Színházi Szemle Örkény halálának 40. évfordulóján a Tóték tragigroteszkjével indul, de a programban többek között Molnár Ferenc Grimm-meséből írt Az Üvegcipője, Kosztolányi Édes Annája, és A salemi boszorkányok is szerepel, Alföldi Róbert élénk érdeklődéssel kísért rendezésében. Ez a növekvő kíváncsiság jellemző egyébként az egész szakmai seregszemlére, amelynek vállalt célkitűzése, hogy a kőszínházak zárása utáni időszakban a nyári színház kategóriáját tágítva, a minőségi szórakoztatás jegyében kínáljon valódi színházi élményt a közönségnek. A majorban most is újabb színházi műhelyek és rendezők mutatkoznak be friss szemléletű, újabb rendezéseikkel.

- hirdetés -

A salemi boszorkányok – fotó: Mészáros Csaba

A Városmajori Szabadtéri Színpad a magyar nyelvű prózai és zenés színházi előadások színtere, amely a kultúra, az irodalom újragondolt és újraértelmezett klasszikusainak, valamint az aktuális üzeneteket korszerű eszközökkel közvetítő színházi produkcióknak egyaránt helyszíne. Az évszak és az alkalom természetesen a könnyedebb minőségi szórakoztatást ígérő produkcióknak kedvez, ezek sorába tartozik Heltai Jenő Tündérlaki lányok című két felvonásos darabja, vagy a regényes életű Hunyady Sándor és Verebes István zenés komédiája a kusza szerelmi történetet megéneklő Lovagias ügy, Kabos Gyula egykori legendás szerepében Koltai Róberttel. Ide sorolhatjuk még Molnár Ferenc vígjátékát, a Riviérát, Benedek Miklós rendezésében (Orlai Produkció) vagy egy másik zseniális vígjátékot szintén Molnár Ferenctől, amely egyszerre szól a szerelemről és a színpad hatalmáról. A Játék a kastélyban a Miskolci Nemzeti Színház előadásában lesz látható az egyik legizgalmasabb kortárs rendezőnk, Mohácsi János rendezésében.

Tóték – fotó: Kelemen József

Olyan nosztalgikus, ironikus és szórakoztató örökzöldek is megjelennek az idei repertoárban, mint az Állami áruház propaganda-operettje Dobó Enikővel és Szemenyei Jánossal a főszerepben, de akár a színeiben komorabb, de mélyebbre ásó Valahol Európában musicalja Dés László, Nemes István és szerzőtársaik népszerű és közszeretetnek örvendő munkája, amely Radványi Géza és Balázs Béla híres filmforgatókönyve alapján készült és augusztusban szintén két estén lesz látható. A fesztivál kiemelt színházi bemutatója az idén a Fejes Endre népszerű művéből készült Jó estét nyár, jó estét szerelem. A romantikus drámát két júliusi estén mutatják be Hidvégi Nóra új rendezésében, amelyben nem csupán a romantikus novella és a belőle készült film elevenedik meg, de újabb izgalmas színpadi eszközökkel, látványelemekkel és utalásokkal a történet újabb rétegeket kap.

A teljes program itt olvasható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X