Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Te csak hallgass! Belső utazások Schumann-nal és Schuberttel - megjelent Marczi Mariann új lemeze

Belső utazások Schumann-nal és Schuberttel – megjelent Marczi Mariann új lemeze

Az Odradek Recordsnál megjelent Splinters című lemezének sikerét követően Marczi Mariann újabb albummal jelentkezett nemrégiben. A Past Visions című korongon Schubert és Schumann művei hallhatók.

- hirdetés -

„Mivel sokat utazom ezért időnként kénytelen vagyok különböző reptereken kihelyezett zongorákon gyakorolni” – meséli Marczi Mariann. “Párizsban a 2F terminálon egy ilyen gyakorlásom során egy vak férfi állt meg a pianínó mellett és a hangszerre támaszkodva hallgatta a játékomat. Éppen a 4. tételt gyakoroltam Schubert 6 moment musicaux-ból. A tétel végén az illető megkérdezte: Qu’est-ce que c’est? Bach? Meglepő lehet, de a kérdése teljesen jogos volt és jó irányba tapogatózott a zenei sejtése. Ez a tétel barokkos elemeket használ, nekem konkrétan a Bach É-dúr kis prelúdiummal BWV 937 mutat rokonságot a bal kéz ritmikája miatt.

- hirdetés -

A Past Visions című lemez borítója

Elkerülhetetlen volt, hogy például Brahmshoz vagy Schumannhoz is Bach-szemüvegen keresztül közelítsek, miközben a Goldberget tanultam. Éppenséggel a Hüttenbrenner-variációkban is körvonalazódik számomra a barokk variációs technika, mindamellett, hogy a kimeríthetetlen harmóniai variációs lehetőségek egyértelműen a romantika felé hajlanak ebben a műben.

Amszterdamban, egyik reptéri gyakorlásom során a Grätzer Walzerekben éppen egy új, bécsiesebb agogikát próbáltam ki, amikor legnagyobb meglepetésemre egy idős házaspár, akik addig olvasgatva, ülve hallgatták a gyakorlásomat a váróban, egyszerre csak felálltak és táncolni kezdtek.”

A Past Visions című lemezen Schubert megkapó Moments Musicaux-ja mellett az invenciózus Variációk Anselm Hüttenbrenner témájára és a ritkán hallható Grätzer Walzer sorozat kapott helyet. A Schubert-műveket Schumann Erdei jelenetek című műve egészíti ki a lemezen, amely belső utazásra invitálva a hallgatót idilli, pasztorális tájképekből sötét és misztikus helyeken át.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.