Papageno Radio
Címlap Elszállt a Zeppelin – egy dedikált lemez, és az ára

Elszállt a Zeppelin – egy dedikált lemez, és az ára

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Esett már itt szó korábban a műkereskedelem képzőművészeti sztártételei mellett másfajta, de ugyancsak nagyon drága műtárgypiaci különlegességekről is; most egy legújabb leütés kapcsán vessünk egy pillantást a rock- és beatlemezek piacára. Led Zep-fanok, figyelem!

A Bostonban 1976 óta működő RR Auctions árverezőház elsősorban különböző írásos dokumentumok, kéziratok, dedikációk, illetve történelmi tárgyak adásvételére specializálódott. Adták már el korábban Dave Scottnak, az Apollo 15 Hold-expedíció parancsnokának a világűrt megjárt karóráját (1.625.000 dollárért), Kennedy elnök 1945-ben írt naplóját (718.750 dollárért), az első Apple számítógépet (325.000 dollárért), Truman Capote Breakfast at Tiffany’s (magyarul Álom luxuskivitelben címmel jelent meg) a szó szoros értelemben vett kéziratát (vagyis kézzel leírt első szövegváltozatát, 300.000 dollárért), vagy éppen egy Bonnie és Clyde által használt fegyvert (500.000 dollárért).

Ide kapcsolódik:
Egy 30 millió dolláros Csók, Roy Lichtensteintől

Legújabb árverésükön sok más rock-relikvia mellett a legendás Led Zeppelin együttes első, 1969 januárjában az Atlantic Recordsnál megjelent, címként az együttes nevét viselő lemezének egy példányát is kínálták, amelynek borítóját a zenekar mind a négy tagja – Robert Plant énekes, Jimmy Page gitáros, John Paul Jones basszusgitáros és John Bonham dobos – aláírta (Plant ráadásul két helyen is). A rockzene (egyik) „szent Grálja” amúgy annak idején ötven héten át szerepelt folyamatosan az amerikai Billboard slágerlistájának első negyvenében (a legjobb helyezése a tizedik pozíció volt), és az angliai topistákon is feljutott a kilencedik helyig. Nos, ezért a különleges darabért – amelyet a ház ismertetője szerint egy olyan valaki adott be az aukcióra, aki az 1960-as évek végétől a ’70-es évek során az együttessel dolgozott – végül 32.166 dollár, azaz átszámítva több mint 9 millió forintot fizetett ki új tulajdonosa. (2016 májusában az együttes második, Led Zeppelin II. című albumáért ugyanennél az árverezőháznál 25.181 dollárt fizettek, míg az első lemez egy másik dedikált példányáért 2016 novemberében 28.849 dollárt adtak.)

Ide kapcsolódik:
A Beatles használhatta először az új találmányt, az elektromos gitárt

Ezzel az árral azonban ez a lemez még mindig igencsak messze van a beat- és rocklemezek ár-élvonalától: ennek a listának a csúcsán 2015 decembere óta ugyanis a Beatles együttes 1968-as úgynevezett „Fehér album”-ának, a The Beatles című korongnak a gyártósorról lekerült legelső darabja áll, amelyért a Julien’s Auctions Beverly Hills-i árverésén adtak – 20.000 dolláros kikiáltási árról indítás után – 790.000 dollárt (226,8 millió forint). Ezt megelőzően ebben a műfajban a rekorder egy 310.000 dolláron leütött Elvis-lemez volt.

Ide kapcsolódik:
Rock and roll hangszerekből rendeznek kiállítást a Metropolitan Museumban

Persze, ha már lemez meg kézírás: a daloknak többnyire szövegük is van, azoknak pedig leginkább ugyancsak van kéziratuk; nos, a jelenlegi legdrágább ilyen Bob Dylan 1965-ös Like a Rolling Stone című számának a szerző által kézzel, ceruzával, egy szálloda levélpapírjára leírt eredeti, négy oldalas szövege, amelyért 2014 júniusában a Sotheby’s New York-i árverésén adott 2.045.000 dollárt (464,8 millió forint) egy nyilvánvalóan lelkes beat-rajongó. Ezen a téren a korábbi rekordot viszont megint csak egy Beatle, John Lennon ugyancsak kézzel írt dalszövege tartotta: a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band című Beatles-albumon lévő A Day In The Life című dalhoz szerzett szöveg 2010-ben 1,2 millió dollárért kelt el.

Promóció

X
X