Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Májusban először érkezik hazánkba a moszkvai Dorosz Kvintett

Májusban először érkezik hazánkba a moszkvai Dorosz Kvintett

A világhírű moszkvai Dorosz Kvintettet a Vörös téri Vaszilij Blazsennij Székesegyházban szinte minden nap megcsodálhatják az oda látogatók, ám most először Magyarországon is bemutatkoznak. Május 2-án Győrben, május 3-án Nyíregyházán, május 4-én pedig a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Fő-plébániatemplomban a Szent Efrém Férfikarral adnak közös ortodox húsvéti koncertet, ahol a Keleti Egyház legszebb nagyheti és húsvéti dallamai hangoznak majd el.

- hirdetés -

Az Orientale lumen sorozat nyolcadik évadának húsvéti hangversenye május 2-án, csütörtökön 19 órakor a Győr-Újvárosi Kossuth utcai Római Katolikus templomban, május 3-án, pénteken 18.00 órakor Nyíregyházán, a Kodály-teremben, május 4-én, szombaton, 19.30-kor pedig a budapesti a Belvárosi Nagyboldogasszony Fő-plébániatemplomban csendül majd fel, ahol a Szent Efrém Férfikar a hazánkban most először fellépő orosz Dorosz Kvintettel ad közös koncertet. Az est folyamán a Keleti Egyház legszebb nagyheti és húsvéti dallamai hangoznak majd el. Tradicionális ősi liturgikus énekek mellett jelentős bolgár, orosz, olasz, magyar, ruszin és ukrán mesterek – Balakirev, Boksay, Degtarjev, Dileckij, Hrisztov, Ippolitov-Ivanov, Rachmaninov, Schiavo és Sáry – műveit hallhatja majd a közönség.

- hirdetés -

A Dorosz Kvintett neve görögül „ajándékot” jelent, mert azt vallják, az ének Isten ajándéka, amit ők szeretnének továbbadni a közönség számára. Moszkva leghíresebb férfi énekegyüttese egyidős a Szent Efrém Férfikarral: mindkettő 2002-ben alakult. A férfikar vezetője kezdettől fogva Konsztantyin Szencsenko, aki a Nizsnyij Novgorod-i Konzervatóriumban szerzett diplomát. Különleges hangjukat és zenei talentumukat Moszkva talán legismertebb ortodox templomában, a Vörös téri Vaszilij Blazsennij Székesegyházban szinte minden nap megcsodálhatják az oda látogatók.

Ide kapcsolódik:
A jövőbe tekint az Orientale Lumen sorozat - Bubnó Tamást kérdeztük

A Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás alapította. Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306–373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjas Szent Efrém Férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral egyaránt.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.