Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Megnyílt az első hazai Michelangelo-kiállítás

Megnyílt az első hazai Michelangelo-kiállítás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik több mint 80 rajzát felvonultató kiállítás nyílt A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet címmel április 5-én a Szépművészeti Múzeumban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseményeként.

- hirdetés -

A Tavaszi Fesztivál háttéranyagait megtalálja tematikus blogunkban.

Az olasz reneszánsz nagy mestereinek művészetét bemutató tárlatnak a Szépművészeti Múzeum nemrég megújult kiállítóterei adnak otthont. A Budapesti Tavaszi Fesztivál immár 38 éve vonultatja fel a magyar és nemzetközi kultúra kincseit, a fesztiválnak köszönhetően pedig a következő 18 napban ismét „Budapestre szegeződik a világ szeme”.

Április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, és számos világsztár fellépése várja a közönséget.

Káel Csaba, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiállításai a magyar és a nemzetközi képzőművészet nagy alakjainak munkáit vonultatják fel Michelangelótól a kortársakig; Baán Teodóra, Operatív Testület tagja pedig a fesztivál turizmusra gyakorolt jelentős hatását méltatta.

Michelangelo monumentális életműve mintegy 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek – mondta a kiállítás kapcsán Budapest főpolgármestere.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarországon először mutatja be tárlat Michelangelo művészetét, ráadásul nem sokkal a múzeum Leonardo-kiállítását követően.

Ide kapcsolódik:
Kapucsínófényben úszó gránitárnyalatok – az újranyitott Szépművészeti Múzeumban jártunk

Marzia Faietti, a firenzei Uffizi Képtár Grafikai Gyűjteményének igazgatója elmondta, hogy az utóbbi időben a világ több nagy múzeuma is kiállítást szentelt Michelangelo művészetének. Komoly kihívás tehát Michelangelo rajzművészetét új nézőpontból megközelíteni, a Szépművészeti Múzeum munkatársai azonban mégis kiválóan megoldották ezt a feladatot – jegyezte meg.

Kárpáti Zoltán kurátor elmondta, hogy a tárlat fókuszában a reneszánsz képzőművészetét leginkább foglalkoztató téma: az emberi test ábrázolása áll.

A június 30-ig megtekinthető kiállításra Michelangelo harminc alaktanulmányát kölcsönözték a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X